Eşler arasında sevgi ve saygının ölçüsü nasıl olmalı?

Eşler arasında sevgi ve saygının ölçüsü nasıl olmalı?

İdeal Eğitim Vakfı Mersin Temsilcisi Aydın Karakayalı, eşler arasında sevgi ve saygının ölçüsünün nasıl olması gerektiğini ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Mersin Temsilcisi Aydın Karakayalı, eşler arasında saygı ve sevginin ölçüsünü, eşler arasında hak hukuk, İslam'ın konuya getirdiği çözüm ve kadın ve erkeğin birbirine karşı sorumlulukların nasıl olması gerektiğini belirtti.

Eşler arasında sevgi ve saygının ölçüsünden bahseden Karakayalı, "Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi 'sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi olandır. Ben de sizin içinizde hanımlarına karşı en iyi olanım' buyuruyor. İnsanın iyi davranması gerektiği kişiler kendi yakın çevresidir. Bu da birinci olarak insanın derdini, sıkıntısını, yükünü taşıyan ve bu konuda sevgi ve saygıyı herkesten daha çok hak eşidir. Bundan dolayı bir Müslüman özellikle kendi yakın çevresinde olan ve onun sıkıntılarını yükünü taşıyan, onun dert ortağı, hayat arkadaşı olan eşine karşı oldukça dikkatli ve saygılı olması gerekir. İnsan sadece bencil bir bakış açısıyla davranmaması gerekiyor. Karşısındakinin de bir insan olduğunun bilincinde olup ona göre onunda sıkıntılarının, problemlerinin olabileceği bilincinde olması gerekiyor. Her zaman eşinin alttan alması, saygı göstermesi gereken kişi olduğunu düşünmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Eşler arasında hak hukuku dile getiren Karakayalı, "İnsanların yaşam hakkı, vücut bütünlüğü, taciz edilmeme hakkı nasıl var ise evde bunlar çok daha hassas bir şekilde ailemize karşı işlemesi gerekiyor. Özellikle eşimizin saygınlığını düşürmememiz ve kendisine saygı duyduğumuzun bilincinde olması lazım. Davranışlarımız kesinlikle onu küçük düşürücü ve tahkir edecek davranışlar sergilemememiz gerekiyor. Bu davranışlar onun gönlünde bir yer edinir ve daha sonra aile ilişkilerimize sirayet eder. Ne kadar biz onun haklarına sirayet edersek bu onun görüşüyle, ailesiyle ister ihtiyaçlarıyla ilgili olsun bu konularda onların faklı bir fıtratta olduğunu hayata bakış açılarının farklı olduğunun bilincinde olmamız gerekiyor. Ve buna göre saygılı bir şekilde bizim yönlendirmeler yapmamız gerekiyor. Etki altında zorlayarak değil de daha çok hikmetle Peygamberimizin bize tavsiye ettiği gibi, kırmadan güzel bir şekilde onların haklarına riayet ederek o sevgiyi sağlamlaştırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"İnsan eğer adil ve güzel ahlaklı olursa bütün problemler ortadan kalkmış olur"

Karakayalı, "Peygamber Efendimiz diğer bir hadiste 'sizin en hayırlınız ahlakça en güzel olanınızdır' buyuruyor. Güzel ahlaklı olan insanları cehennemde yanmayacağını Allah’u Teâlâ’nın onları yakmaktan hayâ edeceğini buyuruyor Peygamber Efendimiz. İslam’ın Kur-an’ı Kerim’le yeryüzüne hâkim kılmak istediği temel unsur fuhşun, zorbalığın yeryüzünden silinmesidir. Adaletle insanların güzel, samimi ve salih davranışlar sergileyerek yeryüzünün imar edilmesidir. İnsan eğer adil ve güzel ahlaklı olursa bütün problemler ortadan kalkmış olur. Adalet dürüstlüğü, merhameti getirir. Merhamet insanlar arasında sevgiyi oluşturur ve bu şekilde problemler ortadan kalkar. Ailede toplumun küçük bir örneği olduğu için eğer biz ailemizde güzel ahlak ve adaletli davranışlar sergilersek güven ortamı oluşturursak bu da sevgi ve saygıyı oluşturacaktır. Bu şekilde ailenin temellerini sağlam olmasını sağlayacaktır." dedi.

Kadın ve erkeğin birbirine sorumluluklarını belirten Karakayalı, "Bu sevgi ve saygı ortamının oluşabilmesi için kadın ve erkeğin üzerine düşen sorumluluklar var. Bu sorumluluklar eşittir. Hatta bazen saygı ve sevgi ortamının oluşması için erkek daha çok saygılı olması gerekiyor. Erkek şu düşüncede olması gerekiyor. Ben evlendim bir yuva kurdum ve bu yuvayı ayakta tutmam gerekiyor. Bunun için gerekli olan sorumlulukların bilincinde olması ve o sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Bu sorumluluklar, eşinin, ev, giyim ihtiyaçlarının giderilmesi şekilde yaşamasının sağlanmasıdır. Yani eşinin dışarıda da saygınlığının olması gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.