Eylül ayı ihracat rakamlarını açıklandı

Eylül ayı ihracat rakamlarını açıklandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eylül ayı ihracat rakamlarını, Mersin'de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıda konuşan Pekcan, geçen sene eylül ayında ihracatın yüzde 22,7'lik artışla en yüksek artışı gerçekleştirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Eylül ayı ihracat rakamımız 15 milyar 220 milyon dolar oldu. Bu rakam geçen ayki ihracat rakamımızın yüzde 15,7 üzerinde. İlk 9 aydaki ihracatımız da yüzde 2,56 artışla 132 milyar 505 milyon dolara ulaştı. Eylül ayında ithalatımız, yüzde 0,15 artışla 16 milyar 961 milyon dolar olmuştur. Geçen sene 9 ayda 52,5 milyar dolar olan dış ticaret açığımızın yüzde 68,8 gibi ciddi bir düşüşle 16,4 milyar dolara gerilemesi önemli."

"Türkiye bir dengelenme sürecine girmiş bulunmaktadır"

Pekcan, geçen 1 yıllık dönem içerisinde kur bazlı yaşanan çalkantılarda önemli bir dengelenme sürecine girildiğine işaret ederek, "2019 Eylül ayı itibarıyla, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 89,7 oldu. Bu, bizim dış ticaret açığımızı, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor ve cari dengeye önemli katkı sağlıyor. Bütün dünya, içinde bulunduğumuz süreçte çalkantılı bir dönemden geçiyor ama Türkiye bir dengelenme sürecine girmiş bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Bakan Pekcan, "Türkiye ihracatında dengeli ve istikrarlı büyüme devam ediyor." dedi.

Dijitalleşmeye verdikleri önemden bahseden Pekcan, bu anlamda önemli adımlar atıldığını ve bunun devam edeceğini söyledi.

Ruhsar Pekcan, eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"2018 yılında net ihracatın büyümeye katkısı 4,2 puandı, 2019 yılı birinci çeyreğinde 12,1 puan, ikinci çeyreğinde de 7,4 puan oldu. Eylül ayı verilerimiz de bu dinamizmi net şekilde yansıtıyor. UNCTAD verilerine göre, 2019'un ilk 6 ayında dünyadaki emtia fiyatları yüzde 5,7 düştü. Bizim de ihraç fiyatlarımıza baktığımız zaman, Ağustos dâhil TÜİK verilerine göre, miktar bazında ihracatımız yüzde 19,8 artmışken değer bazında yüzde 2,6 artmış."

Dolar-avro parite etkisine de değinen Pekcan, geçen sene ilk 9 ay ortalama kurunun 1,20 seviyesinde bulunduğunu, bu sene bunun 1,13 olduğunu aktardı.

Sekizinci ay sonu itibarıyla, bu durumdan ihracatın 3 milyar 460 milyon dolar gibi bir etkilenmesinin söz konusu olduğunu dile getiren Pekcan, tüm şartlara rağmen 9 aylık ihracat değerlerinde olumlu artış trendinin devam ettiğini bildirdi.

"Dış ticaret açığımız, 31,1 milyar dolar azaldı"

Bakan Pekcan, "9 aylık ithalat rakamlarımız yüzde 15,3 gibi bir gerilemeyle 153 milyar 913 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler doğrultusunda, geçen sene yılın ilk 9 ayında 52,5 milyar dolar olan dış ticaret açığımız, yüzde 59,2 düşüşle 21,4 milyar dolara düştü. 9 ayda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 86,1. Böylelikle dış ticaret açığımız, 31,1 milyar dolar azaldı, ülkenin dış finansman ihtiyacına 31,1 milyar dolar daha pozitif katkı sağlamış olduk." ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, en fazla ihracat yapılan ülkelerin Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve ABD olduğunu söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.