EYT'de askerlik ve doğum borçlanması için son 2 gün: 20 bin lira cebinizde kalabilir

EYT'de askerlik ve doğum borçlanması için son 2 gün: 20 bin lira cebinizde kalabilir

Siirt SGK İl Müdürü Abdulcelil İlbaş, askerlik ve doğum borçlanması konusunda vatandaşları uyararak borç başvurusu ve hesabının 2023'e kalması durumunda yaklaşık yüzde 54 daha fazla borçlanma priminin hesap edileceğine dikkat çekti.

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) gündeminde olan askerlik ve doğum borçlanması ücretleri, yeni yapılan asgari ücret zammıyla birlikte değişecek.

EYT düzenlemesinin belli olmasıyla birlikte, askerlik ve doğum borçlanması için tahsis ve talep dilekçesi gündeme geldi. 2023 asgari ücret zammı sonrasında, zam bedeline göre askerlik ve doğum borçlanması ücretlerinde artış yaşanacak.

Daha avantajlı bir şekilde askerlik ve doğum borçlanması yapabilmek için tahsis ve talep dilekçesi işlemlerinin 2 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Bu konuda önemli bir avantajı yakalamak isteyenlerin önünde 2 gün var.

"SGK Cumartesi günü de vatandaşlara hizmet verecek"

Yoğunluk nedeniyle cumartesi günü de kurum olarak vatandaşlara hizmet vereceklerini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu Siirt il Müdürü Abdulcelil İlbaş, “Cumhurbaşkanımız dün yaptığı açıklama ile birlikte yaş sınırını kaldırdı. Şu an gelen vatandaşlarımızın sadece askerlik borçlanmasını ve doğum borçlanma taleplerini alıyoruz. Yoğunluk nedeniyle cumartesi günü de kurum olarak vatandaşlara hizmet vereceğiz.” açıklamasında bulundu.

"Vatandaşların yılbaşından önce askerlik borçlanmasını yapması onların avantajına olacaktır"

3.png

Siirt SGK İl Müdürü Abdulcelil İlbaş

Yılbaşından önceki askerlik borçlanma tutarı ile yılbaşından sonraki askerlik borçlanma tutarı arasında 20 liralık bir fark oluşacağını belirten İlbaş, “Şu anda vatandaşın askerlik borçlanması talebinde bulunması vatandaşın lehinedir. Bugün itibariyle askerlik borçlanması yapan bir vatandaş günlük ödeyeceği ücret 69,24 lira yani 540 günlük askeri borçlanması ödemek isteyen vatandaş yılbaşından önce 37 bin 270 lirası ödemesi gerekiyor. Ama bunu yılbaşından sonraya bırakacak vatandaş ise günlük 115 lira üzerinden 41 bin lira ödemek zorunda kalacak. 20 bin Liraya yakın bir fark çıkıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız yılbaşından önce askerlik borçlanmasını yapması onların avantajına olacaktır.” ifadelerini kullandı.

"Ocak ayından sonra yüzde 54 gibi bir zam olacak"

2.png

Kasım Apuhan

Askerlik borçlanması için SGK Müdürlüğüne geldiğini ifade eden EYT’li Kasım Apuhan, "Şimdi dilekçe doldurup başvuruda bulunacağım Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından dolayı oldukça sevinçliyim. Borçlanma yapıp bu haktan faydalanmak istiyorum. Birkaç yıldır çıkacak EYT kararını bekliyorduk. Şu anda 18 ay borçlanma yaptım, 25 yıl tam dolmadığı için bir yıl 7 ay bekleyeceğim. Aylık 2 bin 100 lira yani yaklaşık 37 bin lira gibi bir para ödeyeceğim ama ocak ayından sonra yüzde 54 gibi bir zam olacak. İnşallah yoğunluktan dolayı sisteme takılmam paramızı yatırdık bekleyeceğiz." diye konuştu.

"100 gün kadar bir eksiğim var onu ödeyip emekli olacağım"

1.png

Mehmet Şirin Aydoğdu

Herkesin beklediği bir müjdenin verilmesiyle birlikte EYT'de yaşa takılanların sevindirildiğini ifade eden Mehmet Şirin Aydoğdu, "Bugün yaşa takılıyordum onun için SGK Müdürlüğüne geldim, çok az bir eksiğim var. Bu nedenle askerlik borçlanma yaptım, onu tamamlayacağım, 100 gün kadar bir eksiğim var. Onu ödeyip emekli olacağım. Uzun yıllardır EYT'nin çıkmasını bekliyorduk. Bu olmasaydı 6 yıl daha bekleyecektim, çok mutluyum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler