Filistin Ankara Büyükelçisi Mustafa: "BAE bu anlaşma ile Kudüs'e ihanet etmiştir"

Filistin Ankara Büyükelçisi Mustafa: "BAE bu anlaşma ile Kudüs'e ihanet etmiştir"

Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, BAE'nin siyonist işgal rejimiyle gerçekleştirdiği normalleşme anlaşması ile Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e ihanet ettiğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), siyonist işgal rejimiyle vardığı normalleşme anlaşması ile Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e ihanet ettiğinin altını çizen Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, İLKHA'ya özel değerlendirmelerde bulundu.

Filistinliler olarak bu anlaşmayı tamamen reddettiklerini belirten Mustafa, "BAE'nin bu hareketini Arap Birliğinin kuruluş amacından sapma olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda Filistinlileri sırtından bıçaklama olarak görüyoruz." dedi.

"Bu adım Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e ihanettir"

BAE'nin, siyonist işgal rejimiyle vardığı normalleşme anlaşmasını ihanet olarak gördüklerini söyleyen Mustafa, "Bu adım Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e ihanettir. Biz Birleşik Arap Emirliklerinden böyle bir adım beklemiyorduk, çünkü işgal rejimi Arap topraklarını işgal ediyor ve Filistin vatandaşlarına zulüm yapıyor. Her gün Filistin'deki İslam ve Arap kutsalları ayaklar altına alınarak çiğneniyor. Bir Arap ülkesinden işgal devletine böyle bir mükâfat sunmasını beklemiyorduk. Böyle bir anlaşmanın ışığında işgal devleti ve bir Arap ülkesi arasında ticari, güvenlik, yatırım ve bütün alanları kapsayacak bir iş birliği başlayacak. Biz Filistinliler olarak bu anlaşmaya rağmen bütün haklarımızı savunmaya ve hedefimiz olan tam bağımsız ve başkenti Kudüs olan Filistin devletini kurma mücadelemize devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.  

"Bu anlaşma bütün uluslararası hukuku çiğneyen bir anlaşmadır"

BAE ile siyonist işgal rejimi arasındaki ilişkilerin tesadüfî olmadığını aktaran Mustafa, "Bunlar arasında yıllardır gizli bir ilişki vardı. Bizim bu gizli görüşmelerden haberimiz vardı ve takip ediyorduk. Bu görüşmeler yıllardan beri israil ve BAE arasında olan bir görüşmeydi ve bu görüşmeler üst düzeyde yapılıyordu. Bunun böyle bir anlaşmayla taçlandırılacağını beklemiyorduk. Ayrıca bu anlaşma hem Filistin halkının haklarını hem de bütün uluslararası hukuku çiğneyen bir anlaşmadır. Böyle bir anlamanın şimdi açıklanmasının nedeni; ABD'de bir seçim süreci başlıyor ve bu seçimde ABD Başkanı Trump oy kazanmak için kendisini barış kahramanı olarak göstermek istiyor ve bunun neticesini de önümüzdeki seçimlerde kullanmak istiyor. Biz bu anlaşmadan Filistinliler olarak hiçbir fayda görmeyeceğiz. Birleşik Arap Emirlikleri de hiçbir fayda görmeyecektir. İslam ve Arap dünyası da bir fayda görmeyecektir. Bu anlaşmadan sadece ABD ve israil faydalanacak." diye konuştu.  

"Filistinliler olarak bu durumun karşısında yeni strateji geliştireceğiz"

Konuşmasının devamında Mustafa, şöyle konuştu:

Değişkenleri ve durumu çok iyi okumamız gerekiyor. Görünen o ki bu anlaşmayla birlikte hem Filistin davası hem de başka birçok şey etkilenecektir. Biz Filistinliler olarak bu durumun karşısında yeni stratejiler geliştireceğiz. Arap dünyasındaki zayıflık noktaları çok net bir şekilde görünüyor. Arap dünyasının düşmanları olan israil ve ABD, bu zayıflık sürecini iyi kullanıyorlar. Kafalarında kurdukları planları hayata geçirmeye ve uygulamaya çalışıyorlar. Bu planların en başında da yüzyılın anlaşması olarak adlandırılan plan vardı.

"Türkiye'de hem devlet hem de halk bu anlaşmaya tepki gösterdi"

Arap halklarının Filistin davasına sadık ve bağlı olduklarına inandıklarını dile getiren Mustafa, "Temennimiz Arap halklarının tekrardan Filistin davasına sarılmaları ve ülkelerinin de onlar gibi olmalarını sağlamalarıdır. Biliyoruz ki bazı Arap ülkelerindeki hükümetlerin tutum ve davranışları o ülkelerdeki halkın tutumunu yansıtmıyor. Bunların içerisinde de BAE var. BAE halkına böyle bir şey sorulmadı. israil ile böyle bir anlaşma yapılacağından halkın haberi olmadan böyle adım atıldı. Bu anlaşmanın himayesi ABD olduğu için Amerika çeşitli yollarla ülkelere baskılar yaptı. Amerika'nın baskıları bazen güç ile bazen de yumuşak güç ile oldu. Ne yazık ki bütün ülkeler Amerika'ya 'hayır' deme cesaretine sahip değiller. Türkiye ile güçlü ilişkilerimizden kaynaklanan bir duruş gördük. Türkiye'deki hükümet, Cumhurbaşkanlığı her zaman yanımızda olduğu gibi Filistin halkının çıkarları doğrultusunda hareket etmektedir. Filistinliler olarak Türkiye ile aynı fikirdeyiz. Türkiye'de hem devlet hem de halk bu anlaşmaya tepki gösterdi. Son olarak şunu belirtebilirim; bu anlaşma israili cesaretlendirecektir. israil ahlak ve yasadışı uygulamalarına daha fazla devam edecektir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.