Fitch'ten çok ciddi küresel resesyon uyarısı

Fitch'ten çok ciddi küresel resesyon uyarısı

​Benzeri görülmemiş küresel bir resesyon beklendiği uyarısını yapan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Covid-19 salgını nedeniyle küresel ekonominin, bu yıl yüzde 3.9 daralacağını öngördüğünü açıkladı.

Covid-19 salgınına karşı alınan tecrit önlemlerinin uzaması ve gelen veriler doğrultusunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunu 3'üncü kez güncelledi.

Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönde revizyona gidildiği belirtildi.

Bu yıl ki küresel ekonominin yüzde 1.9 küçüleceği tahmininde bulunan Fitch, yeni revize edilen raporunda ise dünya ekonomisinin yüzde 3.9 daralmasının öngürüldüğünü ve benzeri görülmemiş bir sesyon beklendiğini bildirdi.

2021'de küresel ekonominin yüzde 5 büyüme beklentisi

Raporda, daralmanın küresel gelir seviyesinde 2020'de bir önceki yıla göre 2.8 trilyon dolarlık bir düşüş yaşanacağı, küresel ekonominin 2021'de ise yüzde 5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Euro bölgesi için yüzde 7'lik ekonomik daralma beklentisi

Raporda, en büyük aşağı yönlü revizyonların Euro Bölgesi ekonomisinde yaşanacağı ifade edildi.

Bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 7 daralmasının beklendiği, 2021'de ise yüzde 4.3'lük bir büyüme öngörüldüğü belirtildi.

Raporda, Avrupa ülkelerinden Almanya ekonomisinin yüzde 6.2, İtalya'nın 2020'de yüzde 8, Fransa'nın yüzde 7 ve İspanya'nın yüzde 7.5, İngiltere'nin ise 6.3 küçülmesi bekleniyor.

ABD ekonomisi 5.6 daralma beklentisi

Hiç bir ülke veya bölgenin Covid-19 salgınının yıkıcı ekonomik etkilerinden kaçamadığına dikkat çekilen raporda, ABD ekonomisinin de bu yıl yüzde 5.6 daralacağı, 2021'de yüzde 4.3'lük büyüme göstereceği öngörüldü.

Çin ekonomisi yüzde 0,7'lik ve japonya'da ise yüzde 5 daralma beklentisi

Çin ekonomisinin ise bu yıl yüzde 0.7, 2021'de ise yüzde 7.9'luk bir büyüme performansı göstermesinin beklendiği belirtilen Fitch'in raporunda, Japonya ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralması, 2021'de ise yüzde 3.2 büyümesi öngörüldü.

Türkiye ekononisinin yüzde 2 daralma beklentisi

Türkiye ekonomisiyle ilgili tahminlere de yer verilen raporda, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2 daralacağı, 2021'de yüzde 4.9 büyüyeceği tahmin edildi.

Öte yandan, raporda, gelişmekte olan ülke ekonomilerinde de aşağı yönlü revizyonlar yapıldığını, emtia fiyatlarındaki düşüş, sermaye çıkışları ve daha sınırlı politika esnekliğinin salgının ekonomik etkisini artırdığı tespiti yapıldı.

Raporda, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin bu yıl ortalama yüzde 0.5 daralmasının, 2021'de ise yüzde 6.4 büyümesinin beklendiği ifade edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.