Gayret Ederken Değerlerimizi Unutmayalım

Sınavlar ülkesinde yükseköğretim sınavı sonrası merak edilenleri bilgi ve teknik boyutuyla izah edeceğiz inşallah: Yükseköğretime geçiş sınav sonucunun açıklanmasıyla birlikte üzülenlere, gözyaşı dökenlere, sevinenlere şahit olduk. Bu durumun her sınav sonrası ortaya çıkması kaçınılmazdır.

İşin merak edilen ve teknik boyutuna baktığımızda ise herhangi bir puan türünden barajı geçen kardeşlerimiz ikinci basamak sınavına girmeye hak kazandığı için puanları baraj puanı olsa da ikinci sınava iyice hazırlanıp güzel bölümler kazanabilecekler. Daha önceki yılların tablolarına bakarak birinci basamakta çok düşük puan alıp ikinci basamakta çok yüksek puan alan öğrencileri internet aracılığıyla görebilecekler.

İkinci sınava daha az kişinin girmesini, havaların ısınmasıyla birlikte yarışı bırakan öğrencileri düşünerek gayret gösterenlerin sene sonunda tebessüm edeceklerini görür gibiyim. Birinci basamak sınavından ders çıkarmayıp her şeyin yorum olacağını düşünenler bir kez daha yanılacaklardır. Bütün alanları düşündüğümüzde ana merkezin edebiyat dersi olacağını düşünüyorum. Edebiyat dersine ağırlık verenlerin puanları ciddi anlamda artacaktır. Edebiyat dersi bütün öğrencileri ciddi şekilde etkilediğinden bu izahlar dikkate alınıp emek verilmelidir.

Bu tür bayrak yarışına katılan kardeşlerimiz şunu iyi bilmeliler ki emek verilen her şey kısa vadede bizi üzse de uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda hiçbir psikolojik izah, çalışıp da sınavda düşük alan öğrencilerin durumunu açıklayamaz. Ancak bütün ilimleri barındıran kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim müstesna. Kutsal kitabımızın anahtarı olan ve her gün okuduğumuz besmelede ‘'Rahman'' kelimesini irdelediğimizde konuyu daha iyi anlayabiliriz.  Nedir rahman?

Rahman; Dünya'daki bütün yaratıklara rızık ve sayısız nimetler veren anlamına gelmektedir. Bizleri yaratan sonsuz kudret, rızık ve emek noktasında kimseyi sonuçsuz bırakmamış sınırsız nimetler bahşetmiştir. Bu düşünceden hareketle bizler düşük puanlar alsak da ümidimizi yitirmeyip, elimizden geleni yapmak zorundayız. Daha önceden düşük puanlar alıp ümidini yitirmeyen kardeşlerimiz istikrarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürerek, hayal edemeyecekleri puanları almışlardır.

Bu konuda insanların hayat hikâyelerine baktığımızda suyun, elektriğin, okulun olmadığı dönemde mücadeleleri devam etmiş bugün imrenilecek yerlere gelmişlerdir, bu kadar sıkıntı çeken insanların hayat hikâyelerinden çeşitli dersler çıkarmak bir ödev olsa gerek. Bu örnekleri düşünerek gayretimizi iki kat artırmak zorundayız.

Gayretimize inancımızı katarak çalışırsak bu anlayış bizleri doğru istikamet olan Rahim sıfatına mazhar edecektir. Peki, Rahim Nedir? Rahim; Ahirette yalnız Müslümanlara merhamet eden anlamına gelmektedir. Bu bağlamda bazen düşünmüşüzdür iki soru daha işaretleseydim ya da biraz daha gayret edip diploma notumu yükseltseydim tablo çok farklı olacaktı. Aynı şeyi uhrevi bağlamda düşündüğümüzde tablonun değişeceğini söyleyebilirim. Çok değil inanarak ders çalıştığımızda uhrevi kat sayı, standart sapma daha yüksek olup ebedi sınavı kazanmış olacağız.

Rabbim her iki sıfatından (Rahman ve Rahim) bizleri mahrum etmesin.

Selam ve Dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.