Gaziantep Müftü Vekili Yıldırım: "Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirelim"

Gaziantep Müftü Vekili Yıldırım: "Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirelim"

​Cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanın zincire vurulduğu, cennet kapılarının sonunda kadar açıldığı rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı Ramazanı İslam âlemi büyük bir sevinçle karşılıyor.

Ramazan ayının önemine dikkat çeken Gaziantep İl Müftü Vekili Dr. Ramazan Yıldırım, bu ayın tüm Müslümanlar ve insanlık için büyük bir fırsat olduğunu belirterek rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan bu aydan en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğini vurguladı.

İslam'ın rükünlerinden olan ve Allah nezdinde en sevilen, mükâfatı ise sadece Allah-u Teâlâ tarafından belirlenmiş olan, "On bir ayın sultanı" olarak tabir edilen, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de barından ve Kur'an-ı Kerim'in indiği Ramazan ayının nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başladı.

İslam âlemi, Ramazan ayına kavuşacak olmanın sevinci ile birlikte tüm dünyada küresel bir enfeksiyon tehdidine dönüşen yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında bu yıl Ramazan ayının önemli ibadetlerinden teravih namazı başta olmak üzere mukabele sünnetinden ve bu ayın birçok güzelliğini toplu halde yapamayacak olmanın hüznünü yaşıyor.

Ramazan ayının ve oruç ibadetinin önemi, bu mübarek ayın nasıl geçirilmesi ile ilgili İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Müftü Vekili Dr. Ramazan Yıldırım, Müslümanların Ramazan ayını en iyi şekilde geçirmesi ve ibadetleriyle Allah'a yaklaşması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının ilahi rahmetin insanların üzerine oluk oluk yağdığı bir ay olduğunu belirten Yıldırım, "Rabbimizden ümidimiz; bu ayı rahmet bereket ve sonunu da cehennem ateşinden muhafaza olarak yaşamayı nasip etsin. Ramazan ayı, şu an yaşadığımız musibetin de üzerimizden def olmasına vesile olsun. Ramazan ayı, Peygamber Efendimizin de ifade ettiği gibi müstesna bir zaman dilimidir. Allah'ın (Celle Celaluhu) bu ayda Kur'an-ı Kerim'i indirmiş olması ve evrensel mesajının insanlığa gelmiş olması hakikaten bu aya müstesna bir özellik katmıştır. Bundan dolayı 'on bir ayın sultanı Ramazan' diyoruz." dedi.

"Ramazan ayını değerlendirmemiz çok daha önemlidir"

Müslümanların Ramazan ayının en güzel şekilde değerlendirmenin yollarını araması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Ramazan ayı son derece önemli bir aydır. Ama bizim Ramazan ayını değerlendirmemiz çok daha önemlidir. Çünkü eğer Ramazan ayını değerlendiremezsek kaç defa Ramazan ayına girsek de Ramazan ayından istifade edemeyiz. Onun için de Peygamber Efendimiz, 'Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir' diye dua etmiştir. Çünkü Ramazan ulaşılması gereken bir hedeftir. Ulaştığımız zaman da Allah'ın izni ile en güzel şekilde değerlendirmeyi Cenab-ı Hak bize nasip etsin." ifadelerini kullandı.

"Evlerimizi ibadet merkezi haline getirmeliyiz"

Ramazan ayında yapılması gereken en büyük ibadetin oruç tutmak ve Kur'an-ı Kerim ile meşgul olmak olduğunu belirten Yıldırım, "Bu mübarek ayda teravih namazı kılmak Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmektir. Tabi bu sene salgın hastalıktan dolayı camilerimiz kapalı olacak ve camilerimizde teravih namazı kılınmayacak. Belki caddelere taşan coşkulu cemaatimiz bu sene olmayacak. Ama biz güzel bir şekilde evlerimizi ibadet merkezi haline getirmeliyiz. Sürekli Kur'an-ı Kerim ile meşgul olarak vaktimizi çoluk çocuğumuzla da namaz kılarak değerlendirmeliyiz. Mümkün mertebe yapabiliyorsak namazlarımızı cemaatle kılarak güzel bir şekilde Ramazan ayımızı değerlendirelim." şeklinde konuştu.

"Bir Müslüman olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilicinde olmalıyız"

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan ayı temasının "Ramazan ve Sorumluluk Bilinci" olarak belirlendiğini anımsatan Yıldırım, şunları söyledi:

Öyle tahmin ediyorum ki şu içerisinde geçtiğimiz zaman dilimi, hakikaten Ramazan'ı idrak etmemizi sağlayan en güzel zaman dilimidir. Çünkü öyle bir zamanda yaşıyoruz ki bize aczimizi, fakirliğimizi ve Allah'a karşı kul oluşumuzu hatırlatıyor. Bu bilinci tüm insanlık olarak anlamış durumdayız. Dolayısıyla Ramazan'ı en güzel şekilde idrak edebiliriz. Evvela Rabbimize karşı sorumluluğumuz nedir? İnsanlara karşı sorumluluğumuz nedir? Evrene karşı sorumluluğumuz nedir? Yine aynı zamanda bir Müslüman olarak üzerimize düşen sorumluluğunda olduğunu düşünmemiz gerekir.

"Hiçbir mazeret ibadetlerimizin Rabbimizin dergâhına ulaşmasına engel değildir"

Teravih namazlarının Ramazan ayında camilerde kılınamayacak olmasının Allah'ın izniyle ibadetlere engel olmayacağını söyleyen Yıldırım, "İnşallah bu yıl mümkün mertebe müftülüğümüzün sosyal medya hesapları üzerinden her gün saat 13.30'da mukabelemiz olacak. Hafızlarımız her gün mukabelelerini okuyacaklar. Aynı zamanda mukabele başlamadan önce de değerli hocalarımız tarafından ise vaazlar yapılacak. Bu vesile ile bunları duyurmuş olalım. Vatandaşlarımız bu saatte evlerinde Kur'an-ı Kerim'i açıp mukabeleyi takip edebilirler. Öyle bir zaman diliminde yaşıyoruz ki eğer istersek hiçbir mazeret, ibadetlerimizin Rabbimizin dergâhına ulaşmasına da engel değildir. Camilerimizin kapalı olması bizim moralimizi bozmamalıdır. Kur'an-ı Kerim, teravih ve diğer ibadetlerle Rabbimizin huzuruna varalım. Aynı şekilde bu ibadetlerin yanında tefekkür etmek ve Ramazan ayının sonuna doğru yapılan itikâf ibadetini de ihmal etmemek gerekir. Çünkü itikâf; oturup tefekkür etmektir ve yaratılış gayesini anlamaktır." dedi.

"Ramazan ayı her yönüyle çok önemli bir aydır"

Müslümanların Ramazan ayını sevinçle karşılamaları gerektiğini belirten Yıldırım, "Ramazan topyekûn bir mekteptir. Ramazan ayı, namazı, orucu, Kur'an-ı Kerim'i ve sadakasıyla çok önemli bir aydır. Yine Ramazan ayının sonuna doğru bayrama kadar vermemiz gereken 'sadaka-i fıtır' dediğimiz, sadakamız var. Öteden beri Müslümanlar zekâtlarını özellikle Ramazan ayında verirler. Bu bir mecburiyet değildir ama güzel bir adettir. Zekâtlarımızı verirken fakirleri düşünelim. Bu manada kardeşliğimizin pekişmesi açısından Suriyeli kardeşlerimizi düşünerek yardımda bulunalım. Bu vesileyle Allah'ın bize emrettiği zekât ibadetini yerine getirmiş olalım." diye konuştu.

"Ramazan ayının her saniyesi ve dakikasının kıymetini bilelim"

Yıldırım, "Ramazan ayının her saniyesinin mukaddes, mübarek olduğunu ve Allah'ın bu ayda yapılan ibadetlere bire bin verdiğini bilerek her dakika ve saniyesini en iyi şekilde değerlendirelim. Ramazan ayının her saniyesi ve dakikasının da kıymetini bilelim. Peygamber Efendimiz, 'Kim Ramazan ayında gündüzleri oruç tutarsa gecelerini de ibadetle geçirirse ve bunları yaparken de samimiyetle hareket ederse inşallah Ramazan Bayramı sabahı annesinden doğmuş gibi günahsız olur' diye müjdelemiştir. Herkesin Ramazan ayını tebrik ediyorum. Allah-u Teâlâ hayırlara vesile kılsın ve günahsız bir şekilde çıkmayı nasip eylesin." temennisinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.