Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yaklaştı

Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yaklaştı

2016 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını değerlendiren TÜİK Gaziantep Bölge Müdürü Orhan Deha Dede, Gaziantep'in nüfusunun bir yıl içinde 42 bin 408 kişi arttığını söyledi.

Gaziantep nüfusunun bir önceki yıla göre 42 bin 408 kişi arttığını belirten Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  Gaziantep Bölge Müdürü Orhan Deha Dede, Gaziantep nüfusunun 1 milyon 974 bin 244 kişi olduğunu ve Suriyelilerle birlikte bu rakamın 2 milyonu geçtiğini söyledi.

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürü Orhan Deha Dede, Gaziantep'in 2016 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarını İLKHA'ya değerlendirdi.

Gaziantep'te resmi kayıtlara göre yaklaşık 400 bin civarında Suriyelinin ikamet ettiğini belirten Dede, kentte Gazianteplilerden sonra 236 bin 112 kişi ile en çok Şanlıurfalıların yaşadığını, Şanlıurfa'yı 104 bin 868 kişi ile Kilis'in ve sırasıyla Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'ın takip etiğini belirtti.

31 Aralık 2016 itibariyle Türkiye nüfusunun 79 milyon 814 bin 873 kişi, Gaziantep nüfusunun ise 1 milyon 974 bin 244 kişi olduğunu belirten Dede, Gaziantep'in nüfus bakımından tüm iller arasında 8'inci sıradaki yerini koruduğunu söyledi.

Gaziantep nüfusunun bir önceki yıla göre 42 bin 408 kişi artığını belirten Dede, "Gaziantep'in nüfusu Türkiye'den daha çok arttı. Bu da bizim için sevindirici bir durum. Geçtiğimiz yıla göre bir pay düşük olmasına rağmen yine de nüfus artışımız Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu için Gaziantep'in geleceği açısından bu hayırlı bir mevzu olmaktadır. İlçelerde ise Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerimiz ilk 2 sırayı paylaşmaktadır. Şahinbey'de 975 bin 318 kişi, Şehitkamil'de de 749 bin 222 kişi yaşamaktadır. Bu da zaten nüfusün büyük bir bölümünü karşılamaktadır." şeklinde konuştu.

Karkamış'ın nüfusu güvenlik nedeniyle azaldı

Geçen yıla oranla nüfusunda tek gerileme olan ilçenin 'Fırat Kalkanı Harekatı' öncesine kadar zaman zaman roketlerin düştüğü Karkamış ilçesi olduğunun altını çizen Dede, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıla oranla nüfusunda tek gerileme kaydettiğimiz ilçemiz Karkamış'tır. Onu da biz güvenlik sebeplerine bağlıyoruz. Oradaki halkın kendini güvende hissetmemesinden dolayı başka il ve ilçelere göç etmesine bağlıyoruz. 200 kişi de olsa bir düşüş var. Şahinbey ilçesi Türkiye'deki ilçe sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır. Şehitkamil ilçemiz ise dokuzuncu büyük ilçemizdir. Aslında Gaziantep içinde iki tane kocaman il barındırıyor. Kilometrekareye düşen kişi sayısı Gaziantep 290 kişi nüfusu ile Türkiye'nin dördüncü yoğun ilidir."

"Gaziantep genç nüfusa sahip"

Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğu gibi Gaziantep'in de genç nüfusunun fazla olan iller arasında yer aldığını belirten Dede, "Yaş gruplarına ayırdığımız zaman nüfusumuzun yüzde 42'si 20 yaş altındadır. Yüzde 31'i de 20-40 yaş arasıdır. Yani ortalamaya baktığımız zaman Gaziantep nüfusunun dörtte üçü 40 yaşın altındadır. Bu da hem Gaziantep ekonomisine hem de ilerde iş sahaları manasında baktığımız zaman çok büyük bir önem arz etmektedir. Şöyle ilginç bir istatistikîmizde var. Gaziantep'te en çok 1, 2 ve 3 yaşında insanlar yaşamaktadır. Bu da genç nüfusumuzun bir göstergesidir." diye konuştu.

"Gaziantep'te aileler genelde 4 kişiden oluşmaktadır"

Gaziantep'te ailelerin genelde 4 kişiden oluştuğunu ifade eden Dede, "Gaziantep'te 452 bin 400 tane hane de 1 milyon 974 bin nüfusumuz yaşamaktadır. Şahinbey en fazla haneye sahip ilçemiz. Türkiye genelinde bir hane başına 3.48 kişi düşmekte iken Gaziantep'te hane başına 4.26 kişi düşmektedir. Yani Gaziantep'te en fazla 4-5 kişilik haneleri görmekteyiz. Yavuzeli 4.9 hane halkı büyüklüğüne sahip. En az hane büyüklüğüne sahip olan ilçemiz ise Karkamış'tır. Medeni durumuna baktığımız zaman ise Gaziantep'te 855 bin 410 kişi evli iken, hiç evlenmeyenler 371 bin 62 kişi, 31 bin 169 kişi boşanmış, 51 bin 712 kişinin de eşi vefat etmiştir." bilgisini verdi.

"Gaziantep'te en çok Şanlıurfalılar ile Kilisliler yaşıyor"

Gaziantep'te en çok Şanlıurfalılar ile Kilislilerin yaşadığını ifade eden Dede, "Gaziantep'te de 1 milyon 310 bin kişinin kütüğü var. Bunun yanında Gaziantepli olmayıp Gaziantep'te ikamet eden 236 bin 112 kişi ile Şanlıurfa ilk sırada, 104 bin 868 kişi ile Şanlıurfa'yı Kilis takip ediyor. Sırasıyla Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay takip ediyor. Peki, Gaziantepliler en çok nereye göç etmişlerdir. Tabi ki de en çok nüfusa sahip olan İstanbul'da birinci sıradadır. 82 bin 750 Gaziantepli İstanbul'da yaşarken, bunu 24 bin 853 kişiyle Antalya, 22 bin 666 kişi Mersin,  21 bin 784 kişi ile Adana ilimiz takip ediyor." dedi.

"Gaziantep'te 400 bin civarında Suriyeli var"

Gaziantep'te resmi kayıtlara göre 400 bin civarında Suriyelinin ikamet ettiğini belirten Dede, "Antep halkı Suriyelilerle bir ensar-muhacir ilişkisi içerisindedir. Çok güzel bir şekilde onları kabul etmişlerdir. Suriyelilerle beraber yaşamaya alışmış bir kenttir. Bu Antep halkının tevazusundan kaynaklı bir durum olmakla beraber dışarıya baktığınız zaman 365 bin Suriyelinin varlığını hissetmiyorsunuz. Suriyeliler Türkiye vatandaşı olmadıkları için adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) dahil değiller. Suriyeliler de dahil olsa Antep'in nüfusu 2 milyon 400 bin olur. Gaziantep'te 18 bin 322 kayıtlı yabancı vatandaş Gaziantep'te yaşıyor. Bunlar 10 bin 36 kişi ile de Suriyeliler,  Irak ve Almanya takip ediyor." ifadelerini kaydetti.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.