Geçen yıl 630 bin ton nohut, 44 bin ton yeşil mercimek üretildi

Geçen yıl 630 bin ton nohut, 44 bin ton yeşil mercimek üretildi

​Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılında nohut ve mercimek üretimi rekor seviyelere çıktığını belirtti.

Her yıl 10 Şubat'ta kutlanılan Dünya Bakliyat Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Bakan Pakdemirli, 2019 yılında üretilen bakliyatla ilgili bilgi verdi.  

Bakan Pakdemirli mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada 2 milyardan fazla insan için protein kaynağı olan yemeklik baklagiller, insan beslenmesindeki bitkisel proteinlerin yüzde 22'sini, karbonhidratların yüzde 7'sini, hayvan beslenmesindeki proteinlerin yüzde 38'ini, karbonhidratların ise yüzde 5'ini sağlamaktadır.

Ülkemiz baklagillerin gen merkezi olup, tarla bitkileri ekim alanları içinde tahıllardan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Baklagiller, istihdama olan katkıları, ihracat potansiyelleri, ekim nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında etkili olmaları, besin değeri yönünden zengin olmaları nedeniyle üretim ve tüketimde önemli bir ürün grubudur.

Üretim avantajımızın olduğu bu ürünlerde ihracatçı konuma gelebilmek için 2017 yılına kadar 300 TL/ton olan pirim desteklerini, 2018 yılından itibaren 500 TL/ton olarak vermeye başladık. Ayrıca 25 yıl aradan sonra TMO'nun görev alanına bakliyat ürünlerini dâhil ederek alım garantisi vermeye başladık.

Tüm bu politikalar sayesinde nohut ve yeşil mercimek üretimimiz rekor seviyelere çıkmıştır. Nitekim son iki yılda nohut ekim alanlarımız yüzde 32, yeşil mercimek ekim alanlarımız yüzde 72 oranında artmış, üretimimiz ise 2019 yılında 2017 yılına göre nohutta yüzde 34 artışla 630 bin tona, yeşil mercimekte yüzde 45 artışla 44 bin tona yükselmiştir.

Özellikle nohutta artan üretim sayesinde ülkemiz net ihracatçı konumuna gelmiştir. Nohut ihracatımız; 2017 yılında 23 bin ton iken 2018 yılında 117 bin tona, 2019 yılında ise 127 bin tona yükselmiştir"

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler