Göçerlerin dağlardaki çileli dönüş yolculuğu sürüyor

Göçerlerin dağlardaki çileli dönüş yolculuğu sürüyor

Mayıs ayı sonunda Gaziantep'ten; Sivas, Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş yaylalarına küçükbaş hayvanlarını götüren göçerlerin, binlerce hayvanı ile aylar süren dönüş yolculukları devam ediyor.

Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Sivas'tan yola çıkan göçerleri, göç yolunda ziyaret ederek yaşadıkları sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Gaziantepli göçerleri, dağlardaki geliş güzergahlarında ziyaret eden Birlik Başkanı Osman Türkman, göçerlerle sohbet ettikten sonra açıklamalarda bulundu.

Türkman, "Gaziantep genelinde meralarımız kurak olduğu için ot miktarı çok az. Aynı zamanda su problemi de var. Yazın yaklaşması ile göçer üyelerimiz hayvanlarının mera, yayla ihtiyacını karşılamak üzere mayıs ayının sonlarına doğru sürülerini Sivas, Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş'a götürmekteler. Yaklaşık 5 ay meralarda hayvanlarını otlatan üyelerimiz, havaların soğumaya başlaması ile ekim ayı içerisinde dönüş yolculuğuna başlıyorlar. Hayvanlarını Gaziantep'e getirmek üzere yola çıkan bazı üyelerimiz, aylar sürecek yaya yolculuğunu göze alıyor." ifadelerini kullandı.

"Göçerler aylar süren zorlu yolculukta çok sıkıntı çekiyorlar"

Göçerlerin bu zorlu yolculuğu göze almalarının nedenlerini anlatan Türkman, "Binlerce hayvandan oluşan sürülerle aylarca dağları aşarak gelmeye çalışan üyelerimiz, bu zorlu yolculuğu; hayvanlarını biraz daha dağlarda doyurup aşırı şekilde artan yem maliyetlerinden daha az etkilenmek ve daha az nakliye parası ödemek için yapıyorlar. Şu anda 100'e yakın üyemiz on binlerce hayvanla dağlardan gelmeye çalışıyorlar. Tabi aylar süren bu zorlu yolculukta çok sıkıntı çekiyorlar. Başta zorlu dağ şartları, geceleri eksinin altında olan hava sıcaklığı, yağan kar, yağmur, yıldırım çarpması, kurt saldırıları, hırsızlık olayları, temiz suya ulaşma problemi, barınma, yiyecek gibi ihtiyaçları ve sorunları var. Geceleri keçenin içinde toprağın üstünde yatarak aylarca banyo yapamıyor, ayakkabılarını bile günlerce ayaklarından çıkaramıyorlar. Hepsinin elleri nasır bağlamış." şeklinde konuştu.

"Birkaç saatliğine dayanamadığımız zorluğa göçerler aylarca katlanıyorlar"

Ziyaretleriyle üyelerine moral veren Türkman, "Biz de Sivas ve Kahramanmaraş arasındaki dağlık alanlardan Gaziantep'e binlerce küçükbaş hayvanla gelmeye çalışan onlarca üyemize moral olsun diye ziyaret ettik. Onların zorlu yolculuklarına şahitlik yaptık. Yanlarında iken yağan yağmura ve doluya yakalandık. Bizim birkaç saatlik ziyaret sürecinde dayanamadığımız hava şartlarının zorluğuna üyelerimiz bir aydan fazladır günün 24 saati maruz kalabiliyorlar. Biz gidip ziyaret ettik, geri geldik." dedi.

"Üreticilerimize sahip çıkmazsak sofralarımıza gelen gıdalar da pahalanarak gelecek"

Büyük zorluklarla yaşam mücadelesi veren küçükbaş hayvan üreticilerinin, desteklenmediği taktirde sayılarının giderek azalacağına dikkat çeken Türkman, "Hepimizin unutmaması lazım ki, gıdamızı üretmeye çalışan onlarca çoban kardeşim, on binlerce küçükbaş hayvan ile şu anda dağ başlarında zorlu şartlarda gelmeye, yürümeye çalışıyorlar. Bu üyelerimiz, üreticilerimiz maalesef bu kadar zorlu üretim şartlarına rağmen zarar ediyorlar ve birçoğu hayvanlarının kışlık yemini dahi alamadı. Bu üreticilerimizin sayısı her geçen gün azalıyor. Sahip çıkmazsak azalan üretim, sofralarımıza gelecek gıdanın daha azalmasına ve fiyatının daha da artmasına yol açacaktır." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.