Göçmen tesislerindeki durum korkunç

Göçmen tesislerindeki durum korkunç

ABD'de, Demokrat Kongre üyeleri, Teksas eyaletinin El Paso kentinde göçmenlerin tutulduğu tesislerin "korkunç" durumda olduğunu belirttiler.

ABD'de, aralarında Temsilciler Meclisi’nin yeni üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Rashida Tlaib gibi isimlerin de olduğu Demokrat Kongre üyeleri içinden bir grup, Teksas eyaletinin El Paso kentinde göçmenlerin tutulduğu ana tesis ile Clint kasabasındaki başka bir tesise ziyarette bulundu.

Ocasio-Cortez, Twitter’dan yazdığı mesajda kaldıkları odalarda kadınlarla yaptığı konuşmalar sonucunda durumun “korkunç” olduğu yorumunu yaptı.

Ziyaretin ardından Kongre üyeleri kadınların suların olmadığı odalarda tutulduğunu, beton yerlerde uyku tulumu içinde yatmak zorunda kaldıklarını ve ailelerin çocuklarından ayrı tutulduğunu anlattı. Massachusetts temsilcisi Joseph P. Kennedy, tesisi ‘‘Hapishaneye benziyor’’ diye tanımladı ve güvenlik güçlerinin de göçmenlere ‘‘sanki hapisteymişler gibi’’ muamele ettiklerini söyledi.

California’dan Demokrat Kongre üyesi Judy Chu, gördüğü manzarayı şöyle anlattı: “Bir hücrede, 15 kadının gözlerinden yaşlar akarak çocuklarından ayrılma hikâyelerini anlatmasını, 50 gün boyunca temiz suları olmadan orada tutulan ve ne zaman çıkacaklarını bilmeyen bu kadınların durumunu asla unutmayacağım.”

Trump yönetiminin Sıfır Tolerans uygulamasıyla sınırda çocukları ailelerinden ayırması ülke genelinde büyük tepkiye yol açınca bu uygulamadan geri adım atılmıştı. Yönetim artık çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasının ancak durumun çocuk için risk teşkil etmesi halinde yapıldığını öne sürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, göçle mücadeleyi 2016'da olduğu gibi 2020 seçim kampanyasında da odak nokta haline getiriyor.

Sınırda gözaltına alınanların sayısı Mayıs ayında 132 binle son on yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.