Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden üretilen halıların 144 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) yönetim kurulu üyeleri Ahmet Kaplan başkanlığında çevrimiçi toplantıda bir araya geldi.

Ocak-Ağustos 2021 dönemine ilişkin 8 aylık ihracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda sektörel sorunlar da masaya yatırılarak konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 8 aylık dönemde 144 ülkeye yönelik bir önceki döneme oranla yüzde 38,7 artışla toplam 1 milyar 442 milyon 584 bin dolarlık ihracata imza atıldığını ifade etti.

Kaplan, ağustos ayında da bir önceki döneme oranla yüzde 16,8’lik artışla 166 milyon 982 bin dolarlık ihracata imza atıldığını bildirdi.

Dünya genelinde ekonomik gelişmelerin yanı sıra sektörel gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade eden Kaplan, halı sektöründeki dünya liderliğinin kalıcılığını sağlamak ve üretim gibi ihracatında sürdürülebilir hale getirilmesi yönünde teknolojiye olduğu gibi beşeri sermayeye de önem verdiklerini belirtti.

Bu anlamda birçok alanda eğitimleri desteklediklerini ifade eden Kaplan, önümüzdeki dönemlerde de mektepli halı ihracatçılarının dünya pazarlarında boy göstereceğine inandıklarını söyledi.

2021 yılının 8 aylık diliminde Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin en fazla halı ihracatı yapan birlik olma özelliğini koruduğunu belirten Kaplan, “Yılın 8 aylık diliminde ülke genelinden gerçekleştirilen toplam 2 milyar 69 milyon 106 bin dolarlık halı ihracatının yüzde 69,7 bölümüne denk gelen 1 milyar 442 milyon 584 bin dolarlık ihracat GAHİB üyesi firmalarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu rakam bir önceki yıla oranla yüzde 38,7 artışla gerçekleştirilmiştir. Ağustos ayında ise GAHİB üyesi firmalar 166 milyon 982 bin dolarlık halı ihracatıyla sektörümüze katkı sağlamıştır.” dedi.

“Navlun sorunu global ama biz milli lojistiğimizi oluşturmak zorundayız”

Salgınla birlikte birçok sektörde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Kaplan, bütün sektörler gibi navlun fiyatlarındaki anormal artışın halı sektörünü de olumsuz etkilediğini ve ürünlere önemli bir maliyet getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Navlun fiyatlarındaki artış global bir sorun olup bütün dünyayı yakından ilgilendirmektedir. Elbette buna bir çözüm üretmek ve Türkiye’nin kendi lojistik ağını oluşturması önümüzdeki süreçte sadece bizim sektörümüz için değil, bütün sektörler için hayati önem taşımaktadır. Son zamanlarda birçok firmanın çaresizlikten kendi lojistik firmalarını kurmaya başladığını izliyoruz. Bunu milli lojistik merkezi haline getirmek elbette mümkün ve bizler halı sektörü olarak böyle bir oluşuma gerekli desteği vereceğiz. Hükümetimizin bu konuyla ilgili her türlü çalışmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ocak-Ağustos 2021 döneminde Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nden gerçekleştirilen 1 milyar 442 milyon 584 bin dolarlık ihracatın ülke bazlı dağılımında ise ilk sırayı 647 milyon 533 bin dolarla Amerika ülkelerinin aldığını ifade eden Kaplan, ikinci sırayı 226 milyon 366 bin dolarla Ortadoğu ülkelerinin aldığını ve üçüncü sırayı ise 217 milyon 232 bin dolarla Avrupa Birliği ülkelerinin aldığını bildirdi.

Bu süreçte ülke bazlı makine halı ihracatının 130 milyon 988 bin dolarlık bölümünün Afrika ülkelerine yapıldığını belirten Kaplan, “Diğer Avrupa ülkelerine 71 milyon 793 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Eski Doğu Bloku ülkelerine 54 milyon 548 bin dolarlık, Asya ve Okyanusya ülkelerine 49 milyon 177 bin dolarlık makine halısı ihracatı yapılırken Türki Cumhuriyetlere ise bu süreçte 38 milyon 579 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildi.” diye konuştu.

144 ülkeye ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki halı ihracatçılarının en fazla makine halısını 602 milyon 772 bin dolarla Birleşik Devletlere yaptığını belirten Kaplan, ülke bazlı ihracatta ikinci sırayı 69 milyon 945 bin dolarla Birleşik Krallığın aldığını ve üçüncü sırayı da 65 milyon 54 bin dolarla Birleşik Arap Emirliklerinin aldığını ifade etti.

Kaplan, ülke bazlı ihracatta ilk 10 ülke arasına giren Irak’a 57 milyon 93 bin dolar, Almanya’ya 56 milyon 711 bin dolar, Libya’ya 48 milyon 162 bin dolar, Bulgaristan’a 46 milyon 991 bin dolar, Mısır’a 34 milyon 412 bin dolar, Kazakistan’a 29 milyon 679 bin dolar ve onuncu sırada Kuveyt’e 29 milyon 516 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

“Sorunlar bizleri zorluyor ama yıldırmıyor”

Son dönemlerde Suudi Arabistan ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik çalışmaları yakından takip ettiklerini de ifade eden Kaplan, bu tür sıkıntıların sektörel krizi dönüşmesine izin vermeden farklı pazarlardaki pazar paylarını arttırmaya yöneldiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Üretici ve ihracatçılarımız her krizi fırsata dönüştürmeyi öğrendi. Geçmiş yıllardaki deneyimlerimiz burada önemli rol oynuyor. Birkaç pazarda büyümek yerine mevcut pazarları koruyarak pazar çeşitliliğini arttırıyoruz. Bir yerde sorun çıkarsa diğer bölgelere daha fazla ağırlık veriyoruz. Elbette gönül ister ki en kısa zamanda özellikle Suudi Arabistan ile yaşanan gerek hammadde gerekse halı ihracat sorunlarının giderilmesidir. Amerika’nın yüksek vergi uygulaması, bazı Türki Cumhuriyetlerinde uygulanan aşırı vergiler elbette sektörümüzü zorluyor ama asla yıldırmıyor.”


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen halılar dünyaya ihraç ediliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.