Güneydoğu’nun en büyük kitap ve kültür günleri başladı

Güneydoğu’nun en büyük kitap ve kültür günleri başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kitap günleri olarak nitelendirilen "Ramazan Kitapla Buluşuyor" ana temasıyla organize edilen "Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" fuarı düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kitap günleri olarak nitelendirilen “Ramazan Kitapla Buluşuyor” ana temasıyla bu sene 5’incisi organize edilen “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” fuarı düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda 9 gün boyunca açık kalacak kitap fuarı Mustafa Tayyip Yaşar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, kitap okumayı teşvik edebilmek için kentte çeşitli kampanyalar yaptıklarını ve bu fuarın bu kampanyalara büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.

Gül, fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Gaziantep her şeyin en iyisini yapıyor, kitap fuarının da en iyisini yapıyor, yapacak. ‘Gaziantep okuyor, ben okuyorum’ kampanyası ile evlere girdik. Bu fuar bizim bu kampanyamızın altyapısını oluşturacak. Ramazanınız mübarek olsun ve kitaplarımız hayırlı uğurlu olsun diyorum.” dedi.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, 5 yıl önce “Gaziantep’e okumak yakışır” düsturuyla Gaziantep'te “Kitap ve Kültür Günleri” fuarının başladığını hatırlattı.

“Gaziantep küçük Buhara’dır”

Gaziantep’in küçük Buhara olduğunu belirten Çelik, “Gaziantep sanayisinin yanında elbette ki büyük bir değerimizdir. Gastronominin yanında elbette ki büyük bir değerimizdir. Ama Gaziantep’in bütün bunları dengeleyecek bir özelliği var, o da küçük Buhara oluşudur. Ayıntâbî Ayni’yi, Mütercim Asım’ı ve Ahmet Muhtar Büyükçınar'ı yetiştirmiş olmasıdır. Hepsinin de ruhu şad olsun.” dedi.

“Kitap ile olabildiğince dost olmalıyız”

Çelik, “Gaziantep kitap okumuyor” şeklindeki özeleştirilerin doğru olmadığını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Rakamlar Gaziantep'in kitap okuma yolunda hızla ilerlediğini ifade ediyor. Bunun da sevincini, şükrederek sizinle paylaşıyorum. Yeter mi? Yetmez. İlk emri ‘oku’ olan bir dinin mensupları olarak kitap ile olabildiğince dost olmalıyız. Bizim medeniyetimizin şaha kalktığı dönemler yöneticilerimizin de yönetilenlerin de evlerinde dolu dolu kütüphaneler olduğu dönemdir. Belli bir süre aramız açılabilir. Fakat bu arayı kapatmak yeniden insanımıza, ülkemize ve toprağımızı kitapla buluşturmak bizim elimizdedir. Biz kitap okumayı seven bir milletiz. Bizim Peygamberimiz bugün ‘hayat boyu okuma’ dediğimizi bundan bin 400 yıl önce ‘Beşikten mezara kadar okumak’ düsturuyla bizi hedef göstermiştir.”

“Çocuklarımızı geleceğe hazırlamamız lazım”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. 5 yıl önce atılan bir tohumun nasıl bir güzelliğe vesile olduğuna şahit oluyoruz. Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez’in kulaklarını çınlatıyoruz. Gerçekten burası küçük Buhara ve buna uygun bir şekilde güzelliğini artırmamız gerektiğine inandık. 25 yıldır Diyanet Vakfı tarafından İstanbul ve Ankara’da yaptığı bu güzelliği bu bölgeye getirsin dedik. Niye bu bölge? Çünkü önemli bir bölge. Niye bu şehir, çünkü 'Şehr-i Ayıntab-ı Cihan' yani dünyanın gözbebeği. Büyük bir medeniyetin taşıyıcısı, bugün 4 üniversitesiyle üniversiteler şehri, bugün 18 yaş altı 750 bin nüfusuyla öğrencileriyle gençleriyle en genç şehriyiz. Bu bizim en büyük hazinemiz, bu çocukları geleceğe hazırlamamız lazım, hele bunu bir de ramazan ayında bir de cuma günü yapınca daha da kıymetli oluyor.” dedi.

“Mutlaka okumamız, derinleşmemiz ve uzmanlaşmamız lazım”

Konuşmasının devamında da öğrencilere seslenen Şahin, “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diyen bir medeniyetten geliyoruz.  Sosyal medya suya çizilmiş bir çizik gibi derinliği olmayan bir şekilde çocuklarımızı yetiştiriyor. Mutlaka okumamız, derinleşmemiz, uzmanlaşmamız lazım. Bir konuda kendimizi çok iyi yetiştirmemiz lazım. ‘Ben her şeyi bilirim değil ben bu konuyu çok iyi bilirim’ demeniz için fikri, zikri ve manevi dünyanızı geliştirmeniz lazım. Açlığı anlamak çok önemli, veren el olmak çok önemli ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışını sizlere anlatmak çok önemli. Bir o kadar önemli olan burasıdır. Nasıl ağacı suluyorsak, nasıl bir fidanı can suyuyla buluşturuyorsak sizleri de kitapla buluşturmamız lazım. Her öğrencinin manevi gelişimi için ‘Gaziantep okuyor’ diyoruz. Bugün, ‘Gaziantep Okuyor’a 240 yayın evi ve yazarlarımıza fırsat veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu da öğrencilerin bir ilgi alanı belirleyip çok ciddi okumalar yapması gerektiğine işaret ederek, “Ramazan her yerde güzel ama Antep’te ayrı güzeldir. Gündüzü de iftarı da sahura kadar meydanlarıyla, camileriyle her köşesinde Ramazan Antep’te başka yaşanır. Bugün açacağımız kitap fuarının Gaziantep’imiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Gül ve beraberindeki protokol üyeleri birlikte kurdele keserek fuarın açılışını yaptı. Açılışın ardından kitap stantlarını gezen protokol, kitap satın alarak öğrencilere hediye etti.

9 gün boyunca açık kalacak fuar, 11.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.