Haksız fiyat artışı yapan 9 firmaya 943 bin 29 TL para cezası verildi

Haksız fiyat artışı yapan 9 firmaya 943 bin 29 TL para cezası verildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Haksız fiyat artışı yapan 9 firmaya 943 bin 29 TL para cezası uygulandı." açıklamasında bulundu.

Pekcan, Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bilindiği üzere tüm dünyayı etkileyen koronavirüsü (Covid 19) nedeniyle koruyucu maske başta olmak üzere dezenfektan, kolonya ve bazı gıda ürünleri fiyatlarında fahiş miktarlarda artış yapıldığına ilişkin Bakanlığımıza gelen başvurular üzerine 81 Ticaret İl Müdürlüğümüze denetim yapmaları yönünde talimat verilmiş ve denetimlere hızlı bir şekilde başlanmıştır.

Bu denetim kapsamında tüm illerimizde bulunan satış yerlerinde denetime konu ürünlerin Ocak-Şubat 2020 alış fiyatları ve satış fiyatları ile güncel satış fiyatları tespit edilmiştir.

28 Şubat 2020 – 25 Mart 2020 tarihi itibarıyla Ticaret İl Müdürlüklerimizce denetlenen “Cerrahi maske ve 3M maske çeşitleri, dezenfektan, cerrahi eldiven, el antiseptiği, kolonya ve makarna, bakliyat ve diğer gıda ürünleri” gibi ürünlerin fiyat denetimleri ile ilgili; denetlenen firma sayısı 6 bin 448, denetlenen ürün sayısı ise 13 bin 280’ tür.

Bu süreçte İl Müdürlüklerimize Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Sistemi Mobil Uygulaması kanalıyla 31 bin 817 adet başvuru ve ayrıca Bakanlığımıza da CİMER aracılığıyla 2 bin 74 adet başvuru yapılmıştır.

Bu başvuruları yapan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve denetim gereken hususlarda da anında yerinde denetim yapılmıştır.

Bunun yanı sıra Bakanlığımız Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü de internet sitesi üzerinden satış yapan firmalar hakkında re’sen incelemeler başlatmıştır.

Bu ürünlerin satıldığı platformlara da dağıtımlı bir yazı yazılarak, içinde bulunulan süreci fırsata çevirmeye çalışan kötü niyetli satıcıların derhal platformlarından çıkarılmasını, aksi takdirde bu ürünleri satanların yanı sıra bu platformları işletenlerin de sorumlu olacağını belirtmiştir.

Gerek re’sen yapılan incelemeler gerek Ticaret İl Müdürlüklerimizden gelen denetim tutanakları, gerekse bizzat vatandaşlarımızın yapmış olduğu şikayetlerden incelemesi tamamlananlar Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’na intikal ettirilmiştir.

Bu süreçte 10 Mart 2020 tarihinde yapılması planlanan 294 sayılı Reklam Kurulu toplantısı bir hafta öne alınarak 03 Mart 2020 tarihinde yapılmış olup, anılan toplantıda çeşitli internet siteleri üzerinden satışa sunulan maske fiyatlarına ilişkin olarak toplam 13 firma/şahsa ait uygulamalar gündeme alınmış, haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen 9 firmaya toplam 943 bin 029 TL idari para cezası uygulamıştır.

Diğer taraftan konunun önemine binaen Reklam Kurulu Bakanlığımız tarafından mart ayında ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmış ve 25 Mart 2020 tarihinde yapılan toplantıda incelemesi tamamlanan 268 ticari işletmeler ve internet siteleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar gündeme alınmıştır.

6 bin 335 firma hakkında ise inceleme ve yasal süreçler devam etmektedir.

Reklam Kurulu tarafından yürütülen inceleme neticesinde 189 firmanın uygulamalarının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı olduğu tespit edilmiş olup bu firmalar hakkında toplam 9 milyon 147 bin 031 TL idari yaptırım uygulanması kararı alınmıştır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler