Hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 418'e yükseldi

Hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 418'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418'e yükseldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da AFAD merkezinde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418'e yükseldiğini belirtti.

Enkaz altından 105 bin 505 kişini kurtarıldığını ifade eden Erdoğan, devam eden hasar tespit çalışmalarında şu ana kadar 369 bin binadaki 1 milyon ev ve işyerinin incelendiğini söyledi.

Erdoğan, bu binalardan şu ana kadar yıkılmış, ağır hasar veya yıkılması gereken bina sayısının ise 47 bin olduğunu kaydetti.

Kış şartları ve alt yapıda meydana gelen yıkımların işleri zorlaştırdığını belirten Erdoğan, "Bölgedeki şehirlerimizin ayakta kalan kapasiteleri ile yakındaki şehirlerdeki kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik. Şartları sonuna kadar zorladık. En kısa sürede şehirlerimize ulaşmak için devlet ve millet olarak seferber olduk. Bu felaket dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın görülebilecek aksaklıklar bizde de yaşandı. Devletimiz tüm kurum ve imkanlarıyla deprem bölgesine ulaşmak için canla başla mücadele etmiştir." dedi.

Erdoğan, "Kamu çalışanları ve vatandaşlarımızın hemen başlattığı çalışmalara diğer yerlerden gelen ekiplerimiz de katıldı. İlk saatlerin zorlukları aşılınca daha sistematik çalışmaya başlandı. Bölge genelindeki çalışmalar düzene sokuldu. 71 vilayetten gelenlerle birlikte 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Profesyonel doğrudan arama kurtarma personeli sayısı 35 bini aştı. Depremin üzerinden geçen uzun saatlerin ardından bile yıkıntıların altından canlı vatandaşlarımızı çıkartabiliyor olması en büyük teselli kaynağımızdır." diye konuştu.

Depremden sonra yaptıkları uluslararası yardım çağrısına 100 ülkeden cevap aldıklarını belirten Erdoğan, ayrıca ülkeye destek ve taziye için arayan 42 ülkenin devlet başkanı ile görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.

61 farklı ülkeden 444 uçuşla Türkiye'ye insani yardım ulaştırıldığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin bu kara gününde yanımızda yer alan dostlarımıza şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum." diye belirtti.

Erdoğan, "Son vatandaşımızı da oradan çıkarana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Arama kurtarma çalışmalarını tümüyle bitirdikten sonra enkaz kaldırma işlemlerine başlayacağız. Oturulamaz her evi yeniden yapacağız. TOKİ ülke genelinde inşa ettiği binalarla bu depremden alnın akıyla çıkmış bir kurumdur. Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesi inşa edilmiş olması, bina denetimi işini daha sıkı tutmamız gerektiğini anımsatıyor." diye konuştu.

"Mart başında 30 bin konutun inşasına başlayacağız"

"Kaybedecek tek bir dakikamız bile yok." diyen Erdoğan, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Mart başında 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tümünde kaliteli ve güvenli konut inşasını tamamlamaktır. Konutları fay hatlarının uzağında inşa edeceğiz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan bir yıl sabretmelerini istiyorum. Geçmişte Van, Elazığ, Malatya, İzmir ve Bingöl depremlerinde yıkımın izlerini silip yeni konutlarına teslim ettiysek burada da aynısını yapacağız. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız."

Erdoğan, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuruların 8 Mayıs'a kadar uzatıldığı bölgedeki çiftçinin 8,3 milyar liralık destekleme ödemesini öne alarak hızla yapacaklarını kaydetti.

Depremde vefat edenlerin yakınlarına 100 bin TL nakdi destek

Erdoğan, "Oturulamaz olan binalardaki vatandaşlarımıza 15 bin lira taşınma, 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı yapacağımızı açıklamıştım. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre ilave desteklerde yapacağız. Toplam 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamış durumdayız. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre vatandaşlarımıza ilave destekler yapacağız. Devlet ve millet olarak elele vererek hiçbir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayacağız." diye konuştu.

Yurt içinde ve dışında AFAD'a yapılan, şimdilik tutarı 8,3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını deprem bölgesi için kullanacaklarını belirten Erdoğan, "Bankacılık sektörümüz, 2022 karlarının belli bir oranını, şu an itibarıyla 50 milyar lira civarında, depreme tahsis ettiler. Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Yarın akşam saat 20.00'de Türkiye, KKTC ve Azerbaycan'da 'Türkiye tek yürek' sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek. Kabine üyeleri, kabine toplantısına katılan kamu görevlileri olarak, depremzedeler için AFAD'a toplam 136 milyon 589 bin lira bağışta bulunma kararı aldık." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Bakanlarımız ilk günden itibaren canla başla çalışıyor. Bir yandan yıkıntıları kaldırırken bir yandan vatandaşımıza kış kıyamette barınma sağlamanın gayreti içindeyiz. Kurulan çadır sayısında 175 bini geçtik. Kıyafet, gıda ve temizlik ürünlerinin bölgeye akışı kesintisiz olarak sürüyor. Emniyet teşkilatımız 73 bin, Jandarmamız 65 bin personeliyle bölgede her konuda gece gündüz hizmet veriyor." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan. CHP Genel Başkanı Genel Kılıçdaroğlu'na yönelik şu tepkilerde bulundu: "Bir olmamız, yekpare hareket etmemiz gereken zamanda ne yazık ki Türkiye'de siyaset belli bir bölümüyle, ana muhalefet, ciddi manada çirkinleşti. Evet bakıyorsunuz, kalkıyor Borsa İstanbul'daki adımlarla ilgili SPK'nın önüne gidip gösteri yapıyorlar. Gün bir olma zamanıdır. Beraber olma zamanıdır. Bu tür şeylerle ilgili elinde belge varsa, hayatın yalan, hep yalanlarla hareket ettin. Senin mumun çoktan yandı, yanmaya da devam ediyor. Bu iftiralar milletim tarafından affedilmeyecek. Milletlerin ve devletlerin asırlar boyunca karşılaşacağı ender felaketlerinden birini yaşarken birliğe beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Yaraları sarma, acıları dindirme vaktidir. Vaktimizi enerjimizi sadece bunun için kullanıyoruz." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.