HDP'den anne karnındaki bebeğin canına kıyılmasına destek!

HDP'den anne karnındaki bebeğin canına kıyılmasına destek!

Ana rahmindeki bebeğin cerrahi müdahaleyle katlederek alınması olarak bilinen kürtajın, Polonya'da yasaklanmasının ardından yapılan protestolara HDP'nin destek vermesi tepkiyle karşılandı.

Her fırsatta Kürt halkının inanç ve değerlerini hedef alan HDP, bu kez Polonya'da kürtajın yasaklanmasını protesto edenlere destek mesajı yayımladı.

HDP Kadın Meclisi'nin resmi Twitter hesabı üzerinden, Polonya'daki yasaklanan kürtaj karşıtı protesto görüntülerinden bir kesit sunularak, "Kürtaj yasağına karşı meydanlardan haykıran Polonyalı kadınların direnişini selamlıyoruz. Bedenimiz bizimdir!" paylaşımında bulunuldu.

Toplumu yozlaştırarak, değerlerinden uzaklaştırmak isteyen HDP, bunu hedef tahtasına koyduğu kadın üzerinden yapıyor. Daha önce birçok yerde yaptığı organizasyonlarla "Em Jin in, ne namusa tu kesine, namusa me azadiyameye" (Kadınız, kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür) şeklindeki yazılı pankartlarla Kürt kadınını kendi değerinden, inancından, örf ve adetlerinden uzaklaştırmaya çalıştığı kamuoyu tarafından biliniyor.

Kürtaj nedir nasıl yapılır?

Kürtaj, rahimdeki embriyonun tıbbi yöntemlerle alınmasıdır. Halk dilinde gebeliği sonlandırmak, bebek-çocuk aldırmak olarak da bilinir. Geleneksel cerrahi kürtajda küretler (tıbbi aletler) aracılığıyla embriyo rahimden kazılarak alınır. Tıpta küret'le kazıyıp temizleme anlamına gelen küretaj terimi kullanılır.

Kürtaj yapmak caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı kürtaj hakkında şunları belirtir:

İnsan hayatının korunması, İslam dininin beş temel ilke ve amacından biridir. Zira en şerefli varlık olan insanoğlu saygındır ve dokunulmazdır. İnsanın yaşama hakkı, erkek spermi ile kadın yumurtasının birleştiği ve döllenmenin başladığı andan itibaren Allah tarafından verilmiş temel bir hak olup, artık bu safhadan itibaren anne baba da dâhil hiçbir kimsenin bu hakka müdahale etmesine izin verilmemiştir.

Buna göre, annenin hayatının korunması gibi haklı ve kesin bir zaruret olmaksızın gebeliğe son vermek caiz değildir.

Türkiye'de kürtaj yapmak yasal mı?

Türkiye'de, gebeliğin isteğe bağlı tahliyesi 2827 nolu Nüfus Planlaması kanunu gereği gebeliğin 10'uncu haftasına kadar eşlerin ortak rızası ile yasal olarak yapılabilmektedir. Gebeliğin daha ileri haftalarında ise bebeğin yaşamla bağdaşmayan bir hastalığı varsa veya annenin hayatı tehlike altındaysa doktorlardan oluşan heyet tarafından değerlendirme yapılır ve uygun görüldüğü takdirde gebelik sonlandırılır.

Kürtajın ne gibi riskleri vardır?

Uzmanlar, kürtaj yapımında cerrahi müdahaleler olduğundan dolayı sağlık üzerinden olumsuz etkilerin bırakacağını belirtiyor.

Uzmanlar, kürtaj sonrası rahim ve barsak delinmeleri, kanamalar, gebeliğin tahliye hiç edilemeden kalması, rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması, işlem sonrası rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit), rahim içi dokunun (endometrium) tahribi veya rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) sonucu adet görememe veya adetlerin azalması, anesteziye bağlı problemlerin yaşanabileceğine dikkat çekiyor.


HDP'den anne karnındaki bebeğin canına kıyılmasına destek!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler