HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkan Vekili Akyüz'den TMO'ya çağrı: "Depolarda yer yok" iddiaları üzerinden denetimleri artırın

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkan Vekili Akyüz'den TMO'ya çağrı: "Depolarda yer yok" iddiaları üzerinden denetimleri artırın

Hasat döneminin sonlarına gelindiği bu günlerde çiftçilerin buğdaylarını teslim etmek istediği Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu alamamasıyla beraber "depolarda yer yok" yanıtını alması tepkilere neden oldu.

Diyarbakır'da randevu alamama ve başvuruda bulundukları Toprak Mahsulleri Ofisince "Depolarda yer yok" yanıtını alan çiftçilerin yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek amacıyla HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkan Vekili Mehmet Emin Akyüz, konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine çağrıda bulundu.

Son yıllarda yaşanan kuraklıkların ardından bu yıl bol yağışın olmasıyla birlikte artan buğday üretiminin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Akyüz, belirlenen taban fiyat ve desteklerin açıklanmasına rağmen, tarım ofislerinin sınırlı bir kota ile alım yapması ve geri kalan buğdayların alıcı bulamamasının mağduriyetlere neden olduğunu ifade etti. Akyüz, bu durumun özellikle Diyarbakır'da çiftçilerin ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalmasına ve tarım sektöründe suiistimale neden olduğunu söyledi.

Halktan gelen şikayetler doğrultusunda bazı iddiaları paylaşan Akyüz, "Bazı depo sahipleri, çiftçilerin ürünlerini hileli şekillerde alarak devleti ve çiftçileri zarara uğratıyor. Bu hileli faaliyetler arasında, ürünlerin depoya yüklenmeden önce tanıdık kişiler tarafından yüklendiği, düşük kaliteli ürünlerin takas edildiği, yüzde 5'e kadar fire kesintisi yapıldığı ve düşük kaliteli ürünlerin ucuz fiyatlarla alınıp iyi kaliteli ürünlerle denge sağlandığı gibi durumlar bulunuyor." dedi.

Tarım sektöründeki bu sorunların çözümü için hükümetin acil olarak harekete geçmesi ve çiftçilerin sıkıntılarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Akyüz, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu depoları denetlemesi ve hileli faaliyetlere karşı sıkı önlemler alması gerektiğine vurgu yaptı.

Depolarda yer olmadığı iddiasıyla çiftçilerin ürünlerini düşük fiyatlara satmaya zorlanması ve depo sahiplerinin yer açmak için çiftçilerin bekleme sürelerini kullanması gibi durumların, çiftçilerin ekonomik yönden zor duruma düşmesine ve tarım sektöründeki adaletsizliklerin artmasına neden olduğunu kaydeden Akyüz, şu ifadelere yer verdi:

"Depolar, hükümetin teşvik ve süspansiyon kredileriyle açılan tahıl ambarlarıdır. Bu depolar, lisans sahibi bireyler ve firmalar tarafından işletilmekte olup, çiftçilerin ürünlerini Tarım ve Orman Bakanlığı'na (TMO) aracı olmadan doğrudan satabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu hizmet karşılığında, depoları işleten firmalar analiz ve yükleme/boşaltma hizmetlerinin karşılığını devletten almaktadır.

Tarım sektöründeki hileli faaliyetlerle mücadele için daha etkili denetim mekanizmalarının kurulması gerekmektedir. Depoların işleyişi ve faaliyetleri daha sıkı bir şekilde kontrol edilmeli, çiftçilerin haklarını korumak adına gerekli önlemler alınmalıdır. Çiftçilerin ürünlerini daha iyi pazarlayabilmeleri ve değerlerini koruyabilmeleri için ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlama aşamalarında çiftçilere yardımcı olunmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.