Iğdır'da Gadir Hum Velayet Bayramı Kutlandı

Iğdır'da Gadir Hum Velayet Bayramı Kutlandı

Iğdır'da "Gadir Hum Velayet Bayramı" etkinliği kapsamında komşu ülkelerden Caferi konukların da bulunduğu bir program düzenlendi.

IĞDIR - "Gadir Hum Velayet Bayramı" etkinliği kapsamında düzenlenen programa konuşmacı olarak İran İslam Cumhuriyeti Meclis-i Hubregan üyesi ve Doğu Azerbaycan Eyaleti şehirlerinden Erdebil'in Cuma İmamı Ayetullah Seyyid Hasan Amuli katıldı.
 

Vatandaşların yanı sıra Iğdır Valisi, Iğdır Emniyet Müdürü, Iğdır Garnizon Komutanı, Iğdır Milli Eğitim Müdürü, çeşitli kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldığı program, Cabbar Başaran'ın Kur'an tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği Başkanı H.Ş.Veli Beder yaptı.
 

Açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Doğu Azerbaycan Eyaleti şehirlerinden Erdebil'in Cuma İmamı Ayetullah Seyyid Hasan Amuli İmametin tanımı, imama duyulan ihtiyaç ve İmamın misyonu üzerinde durdu. Konuşmasına "İmam olmazsa ne olur?" sorusu ile başlayan Ayetullah Amuli özetle şunları söyledi:
 

"İmamet, Allah'ın bizzat planladığı ve temellerini kendisinin belirlediği yönetim biçimidir. İmamet evinin planını bizzat Allah yapmıştır. Bu planın en önemli sütunlarından birincisi, bu yönetimin yöneticilerinin durumudur. Bu yönetim biçiminde, yönetici halkın en zayıf ve fakir tabakası gibi yaşamak zorundadır. İmam Ali'nin hilafeti döneminde bunu ayan beyan görüyoruz. İmam, ayağına hurma yapraklarından yapılmış bir ayakkabı giyerdi. Elbisesi yamadan görülmezdi. Hatta o kadar yama vardı ki, bir gün yamaları yapan terzi; "Bu elbise artık yama tutmuyor, neden bunda ısrar ediyorsunuz?" diye sormak zorunda kalmıştı. İmam asla buğday ekmeği yemezdi. Neden böyle yaşadığını soranlara ise; "yönettiğim halkın içinde, hurma yapraklarından yapılmış ayakkabı, yamadan görülmeyen elbise giyenler, diline asla buğday ekmeği değmeyenler var. Ben nasıl daha iyi yaşayabilirim ki?" diye cevap veriyordu."dedi.
 

İmametin Sütunları İçtimai Adalet ve ilimdir
Bu planın ikinci sütununun içtimai adalet olduğunu belirten Amuli, "Hz. Ali adaleti Hz. Resulullah'tan öğrenmişti. Hz. Resulullah da açlıktan karnına taş bağlardı. Hâlbuki yerin ve göğün bütün hazinelerinin anahtarı ondaydı. Ama o aç yaşadı ve vefat ettiğinde de karnı tok değildi…

 

Bu planın, bu yönetim biçiminin bir diğer sütunu ise ilimdir. İslam'ın ahkâmını ve yönetim biçiminin icrasının şartlarından biri de ilimdir" ifadelerine yer verdi.
 

Program, Ayetullah Hasan Amuli'nin okuduğu ve dinleyicilerin el ele tutarak iştirak ettikleri "Kardeşlik ahdi" duasının okunması ile son buldu. (Ramazan Zeren - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.