İsviçre'de İltica Başvurularına Kısıtlama

İsviçre'de İltica Başvurularına Kısıtlama

İsviçre'de bugün sonuçlanan referandumda, ülkenin yürütme organı olan Federal Konsey'in vatandaşlar tarafından seçilmesi önerisi reddedildi, göçmen başvurularına geçtiğimiz yıl getirilen kısıtlamalar ise kabul edildi.

Bugün son bulan referandumun resmi sonuçları Federal Yönetim'in internet sitesinden açıklandı.

İsviçreliler, ülkenin yürütme organı olan ve 165 yıldır Federal Parlamento tarafından seçilen 7 kişilik Federal Konsey'in doğrudan halk tarafından seçilmesi konusunda, gelenekleri yönünde oy kullandılar.

Referandumda oy kullanan yaklaşık iki milyon İsviçrelinin çoğunluğu Federal Konsey'i halkın seçmesi önerisini reddetti. Bu öneriye, İsviçrelilerin yüzde 76,3'ü "hayır", 23,7'si "evet" dedi.

Göçmen hakları

Göçmenlerin Avrupa'da en çok kalmak istedikleri dördüncü ülke olan İsviçre'de, hükümetin geçen ekim ayında göçmenlerin ülkeye kabulü ile ilgili getirdiği sınırlandırmalar da referandumda oylandı.

İsviçrelilerin yüzde 78,4'ü bu kısıtlamaları uygun bulurken, yüzde 21,6'sı bu kısıtlamalara karşı çıktı.

Geçen ekim ayında kabul edilen değişiklikle, göçmen başvurularına getirilen pek çok kısıtlamanın yanı sıra göçmenlerin başvuruyu yurt dışındaki İsviçre büyükelçiliklerine yapma olanakları da ortadan kaldırıldı. Göçmenler artık yalnızca İsviçre ülke topraklarına ulaştıklarında göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Halihazırda İsviçre'den sığınma talebinde bulunan 48 bin yabancı bulunuyor. Bunlardan 28 bin 600'ünün geçen yıl başvuru yaptığı ve bu rakamın son on yıldaki en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.

Diğer taraftan, geçen yıl başvuru yapanların yüzde 11,7'sinin başvurularının kabul edildiği bildiriliyor. İsviçre'ye göçmen başvurusu yapan ülke vatandaşları arasında ilk sıraları Eritre, Nijerya, Tunus, Sırbistan ve Afganistan vatandaşları alıyor.

İsviçre'de periyodik olarak yapılan referandumlarda, 26 ayrı kantonda yaşayan vatandaşlardan federal, kantonal ve komünal konularla ilgili oy kullanmaları isteniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.