Kerbela denildiğinde hissedilen ortak duygu: Hüseyni davayı sahiplenmek

​Mustazaflar Cemiyeti tarafından düzenlenen Kerbela etkinliğine katılım sağlayan Diyarbakırlıların ifade ettiği ortak duygu, "Hazreti Hüseyin'in davasını sürdürüp yeni Kerbelalara fırsat vermemek" oldu.

Muharremin 10'u olan Aşura günü dolayısıyla Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır'da "Zulmün Karşısında Durma ve Ehl-i Beyt'in İzinden Gitme" temasıyla etkinlik düzenledi.


Düzenlenen etkinlikte duygu ve düşüncelerini paylaşan katılımcılar, yeni Kerbelaların yaşanmaması için Hazreti Hüseyin'in davasının iyi anlaşılıp sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Programa katılım sağlayan HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, Muharrem'in 10'u olan Aşura gününün Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının şehadetleri yıl dönümü olduğunu hatırlatarak bugün her yerin Kerbela olduğunu söyledi.


Vedat Turgut

Her yıl Müslümanların toplanıp yezid ve arkadaşları tarafından yapılan katliamı yad ettiklerini belirten Turgut, "Diyoruz ki bizde Hüseyniyiz, onun ve arkadaşlarının yolundayız. Zulme ve küfre karşı Hazreti Hüseyin ve arkadaşları nasıl durdularsa biz de duruyoruz. Nitekim Kerbela'da yapılan katliam bugün Myanmar'da, Filistin'de, Suriye'de, Afganistan'da, Doğu Türkistan'da ve bütün İslam ülkelerinde yapılıyor. Hazreti Hüseyin ve arkadaşları İslam'ın birliği, ittihat ve ittifakı için toplanıp Kerbela'ya gittiler, orayı kanlarıyla suladılar ve o zamanın Müslümanları için ittifak oldukları gibi üzerinden yüzyıl geçmesine rağmen Müslümanlar, Kerbela davası ve şehidleri için toplanıyor." dedi.

"Müslümanların zilletten kurtulmaları için Hazreti Hüseyin gibi zulme karşı mücadele etmeleri gerek"

Turgut, "İslam alemi Kur'an'ın, sünnetin ve ehli beytin yolundan ayrıldıkları için dünyanın dört bir tarafında esir, mazlum, mustazaf ve kanları dökülmektedir. Müslümanların bu zilletten kurtulmaları için Hazreti Hüseyin ve Resulullah gibi zulme karşı mücadele edip onların yolunu devam ettirmemiz lazım. Hazreti Hüseyin ve arkadaşları Kerbela'da şehid edildiklerinde dünyanın dört bir tarafında belki Müslümanlar sessiz kaldı, gözleri görmedi ve bazıları görmek istemedi. İsrailin bugün yaptığı katliamlar ittifaksızlığımızdandır. Hazreti Hüseyin ve Kerbela davası gibi birleşsek zalimler bize bu zulmü yapamaz. Muharrem ayının 10'üncü gününü Kerbela meydanını kutluyoruz. Şehadetleri mübarek olsun." ifadelerini kullandı.

Hazreti Hüseyin'in batıla karşı baş kaldırdığını hak yolunda canını feda ettiğini söyleyen HÜDA PAR merkez Sur İlçe Başkanı Ercan Şenol, Kerbela ve Hazreti Hüseyin'in mücadelesinin Müslümanlar için büyük bir ders olduğunu dile getirdi.


Ercan Şenol

Şenol, "Eğer bazı insanlar İslam adına yaptıklarıyla büyüyor, bazı yerleri gasp edip şerefli dine zarar verirlerse Hazreti Hüseyin'den aldığımız dersle bu insanlara karşı baş kaldırılalım, hakkı söyleyelim. Bu Müslümanların canları ve başları fedada olsa bu yolu terk etmesinler ve Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem'in dinini yeryüzüne ebediyen hâkim kılabilsin. Bu mirasın bütün Müslümanlara kalması gerekiyor. Müslümanların da bu mirası sahiplenip bedeli malları ve canları da olsa terketmemelidirler." şeklinde konuştu.


Fatih Taş

"Yezidin peşinden gidenler maalesef Ahmet'tir, Hüseyin'dir, Muhammed'dir"

Diyarbakır Mustazaflar Cemiyeti tarafından muharrem ayının 10'üncü gününde bir program düzenlediklerini ifade eden programın sunucusu Fatih Taş, Kerbela hadisesinin ehemmiyetine dikkat çekerek "Kerbela'da Yezid ve arkadaşları, Kufe ehli ve ilk başta Hazreti Hüseyin'le beraber olanlar, Hazreti Hüseyin'in zulme baş kaldırmasından sonra kendisine sırtını çevirdiler, ihanet ettiler. Kerbela, tek bir mesele değildi, çoğu zaman bunun gibi hadiseler yaşandı. Birçok kez Kerbela misali içimizi yaktılar. Yezidin peşinden gidenler maalesef Ahmet'tir, Hüseyin'dir, Muhammed'dir." dedi.


Muzaffer Karavil

Hazreti Hüseyin'in şehadetinin ağır bir matem olmakla beraber manasının derin olduğunun altını çizen Muzaffer Karavil, "Allah'ın şeriatının aşkıyla adalet için ve zulme karşı duran Hazreti Hüseyin, bütün insanlar ve Müslümanlar için örnek; zulüm, adaletsizlik ve haksızlık için bir şiardır. İçimizde ne kadar ağır bir matem varsa da Hazreti Hüseyin'i aklımıza getirdiğimizde aslında büyük bir umutta inşa etmiş oluyoruz. Hazreti Hüseyin'in mücadelesi; mazlumların, esirlerin, zulümlerin, fısk ve fücur için bir kurtuluştur. Allah bizi onun yolundan ayırmasın." şeklinde konuştu.


Hacı Hüseyin Adıyaman

Hacı Hüseyin Adıyaman ise, "Hazreti Hüseyin aklımıza geldiğinde ciğerimiz yanıyor. Münafık ve zalimlerin halkı ezip katletmesi aklımızdan çıkmıyor. Onların şehid edilmelerini düşündüğümüzde katillerin şekillerinin aynı olduğunu ve zulmün devam ettiğini görüyoruz." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler