Madde bağımlılığı giderek yayılan önemli bir tehlikedir

Madde bağımlılığı giderek yayılan önemli bir tehlikedir

​Gaziantep’te düzenlenen "Maddeye Değil Hayata Bağlan" temalı panelde, madde bağımlılığının toplumu çok yakından ilgilendiren, gençleri açık bir şekilde tehdit eden ve her geçen gün yayılan önemli bir tehlike olduğuna dikkat çekildi.

Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi ile Gaziantep Denetimli Serbestlik Müdürlüğü işbirliğinde Maddeye Değil Hayata Bağlan" temalı bir panel gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Türkiye’de bu son yıllarda giderek artan bir öneme sahip olan madde bağımlılığıyla mücadelede, ilgili konunun tarafı olan bütün kurumların bir araya gelerek meseleyi enine boyuna tartışacaklarını belirtti.

Yılmaz, "Ceza mevzuatında bağımlılık yapan bazı maddelerin kullanımı, bulundurulması, satın alınması suç olarak kabul edilmiş, cezai müeyyideye tabi tutulmuştur. Bu süreçte Cumhuriyet Başsavcılığımızca şüphelilere yönelik öncelikle tedavi veya denetimli serbestlik kararları verilmektedir. Bu kararların takibi de yine programın tarafı olan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı olarak, önümüze gelen dosyalar ve vatandaşların yakınmaları bütün olarak değerlendirildiğinde madde kullanımının ruhsal ve ekonomik zararları yanında özellikle aile bağları üzerinde de olumsuz etkileri olduğu, toplumun temel dinamiklerine zarar verdiği artık herkes tarafından bilinmektedir." dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Avni Gökalp da, madde bağımlılığının toplumu çok yakından ilgilendiren, gençleri açık bir şekilde tehdit eden ve her geçen gün giderek yayılan önemli bir tehlike olduğunu vurguladı.

Gökalp, "Toplumumuzda bu derece önemli olan bir konuya ışık tutmak ve bu problemi her yönüyle tartışmak, bu soruna çözüm yolları getirmek amacıyla düzenlenmiş bu panelin düzenlenmesinde katkıda bulunan, bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Panelin başarılı geçmesini diliyorum." diye konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan GAÜN Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı, Madde Bağımlılığı Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aysun Baransel Isır da panelde hem Türkiye’de hem dünyada katlanarak artan bir sorun olan, insanlık dramı haline gelen madde kullanımı ve bağımlı beyinleri konuşacaklarını belirtti. 

"Tütün ve alkol kullanımı yaşı 9’a indi"

Isır, "Uyuşturucu madde kullanımı gittikçe artıyor ama buna ters olarak uyuşturucu madde kullanım yaşı hızla düşüyor. Bilimsel kaynaklardan da biliyoruz ki tütün, alkol kullanımı yaşı 9’a indi. 18 yaş altındaki bir bireye ne tütün ne de alkol satışı ülkemizde yasak. Küçük, ergenlik yaşında ve erken çocukluk yaşında başlayan bağımlılık oranının yükselmesi toplum sağlığı açısından da korkunç bir döngünün başlaması demektir. Çünkü bağımlı beyin bir süre sonra suça dönüşen beyin haline geliyor." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan bağımlılık konulu pandomim gösterisi sunuldu.

Programın panel ile devam etti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.