Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman: Yaşlılara hürmet hem dini hem de insani görevdir

Yaşlılara hürmet göstermenin manevi boyutlarına Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman toplum olarak insani görevimiz olduğunu söyledi.

Yaşlılara hürmetin toplumun görevi olduğunu belirten Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman, büyüklere saygının manevi boyutuna değinirken büyüklere saygı ve hürmetin İslam'ın ve insan olmanın gereği olduğunu belirtti.

Büyüklere hürmet göstermenin kişinin cenneti olduğunu söyleyen Yığman, anne baba Müslüman olmasa bile saygıya layık olduğunu ifade etti.


"Büyüklere, anne ve babaya hürmet Müslüman olmanın gereğidir"

Büyüklere saygı her insanın vazifesi olduğunu belirten Yığman, "Büyüklere saygı ve hürmet dinimizin ve insan olmanın gereğidir. Kur-an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: 'De ki gelin de Rabbiniz, size neleri haram etti?' Ben okuyup anlatayım: 'Sakın ona hiçbir şeyi eş ve ortak saymayın, ananıza, babanıza karşı iyilikte bulunun.' emrediyor Yüce Yaratıcımız. Dolayısıyla büyüklere, anne ve babaya hürmet Müslüman olmanın gereğidir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) da size büyük günahlardan haber vereyim mi diye bize sesleniyor ve diyor ki: 'O büyük günahlardan birincisi Allah'a şirk koşmak bir diğeri ise anne ve babayla ilişkiyi kesmektir.' buyuruyor." sözlerini kullandı.

"Her Müslümanın anne ve babayı üzecek davranışlardan uzak durması gerekir"


Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman

Yaşlılara hürmetin manevi boyutuna değinen Yığman, "Büyüklere hürmet göstermek kişinin cennetidir. Bizim bu dünyada varlık sebebimiz anne babamızdır. Anne ve babaya bakmak hem dini hem de insani bir vazifedir. Anne baba Müslüman olmazsa bile saygıya layıktır. Her halükarda anne, baba ve yaşlılara saygı ve hürmet göstermeliyiz. Yaşlılara hürmet eden küçüklerden hürmet görür. Demek ki dünyada ne ekersek onu biçiyoruz. Kötülük ekersek kötülük, iyilik ekersek iyilik biçiyoruz. Anne ve babaya hürmet edip saygıyla yaklaşırsak, büyüklere hürmet edersek bizden sonra gelecek nesiller ise bize hürmet edecekler, bizi saygıyla karşılayacaklardır. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem): 'Anne babasından birisi ya da ikisi yanında ihtiyarlayıp da cenneti kazanamayanın burnu yere sürtünsün.' buyuruyor. Bu önemli bir bedduadır. Allah Resulü'nün (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatına baktığımızda çok beddua ettiğine şahit olmayız. Ama ettiği beddualardan bir tanesi de budur." şeklinde konuştu.

"Sadece kendi yaşlılarımıza hürmet etmeyeceğiz"

Toplumda her büyüğe saygı göstermek gerektiğini dile getiren Yığman, "Genelde yanlış bir algıya sahibiz. Toplumda yaşlı olarak gördüğümüz herkese hürmet etmek bizim insani görevimizdir. Yaşlıların rahmet vesilemiz olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım. Rahmet insanın hayatına bereket, huzur katar. Gençlerimizin yapması gereken de yaşlılarımızdan hayır duası almaktır. Bu şekilde Allah'ın rahmeti ve bereketine nail olmuş oluruz." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.