‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidanlar toprakla buluşturuldu

‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidanlar toprakla buluşturuldu

​Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında fidanlar toprakla buluşturuldu.

11 Kasım, 2019 yılında geleceğe nefes olma adına Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi. İki yıl boyunca milyonlarca fidan toprakla buluştu. Hedef, 2023'e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirtiliyor.

Siirt’te binlerce fidan toprakla buluştu

Ağaç ile orman sevgisini geliştirmek ve çevreye karşı duyarlılığını arttırmak amacıyla başlatılan "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Seferberliği" etkinliğinde 16 bin 500 fidan toprakla buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde 81 ilde olduğu gibi Siirt’te de öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra medrese öğrencilerinin katılımıyla fidan dikimi gerçekleşti.

Orman ve Su İşleri ve Mili Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa organize ettikleri ’Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes’ "" projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde 81 ilde olduğu gibi Siirt’te de öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla fidan dikimi gerçekleşti.

Ülkede yeşil dokunun geliştirilmesine katkıda bulunmak, öğrencilerde ağaç ile orman sevgisini geliştirmek ve çevreye karşı duyarlılığını arttırmak amacıyla Siirt’te 16 bin 500 fidan toprakla buluşturulurken 2021 yılının sonunda 331 bin fidan dikilmesi hedefleniyor.

“Su kaynaklarımızı iyi kullanmak ve çevremizi korumak zorundayız”

Etkinliğe katılan Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, tüm dünyanın iklim değişikliğinden etkilendiği gibi Siirt’in etkileneceğine dikkat çekerek, “Yaptığımız çalışmalarla eyleme geçmek ve çocuklarımızla bir farkındalık oluşturmak istedik. Gerek tarımda gerek günlük hayatımızda su kaynaklarımızı çok daha iyi kullanmak ve çevremizi korumak zorundayız.” dedi.

“Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile bugün elinizdeki fidanı dikin”

Selami Değer Anadolu Lisesinde okuyan Esmanur Kocaman, “İkinci kez fidan dikmeye geliyorum ve bu mutluğu da ikici kez yaşadım. Biraz öce ben de fidanımı diktim ve can suyunu da verdim, hepimiz bugün diktiğimiz bu fidan gibi büyüyeceğiz. Zaten dünyamız çok kirli, herkese bir fidan dikmeyi tavsiye diyorum, Peygamber Efendimizin de bu konuda bir hadis var “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile bugün elinizdeki fidanı dikin.” Hadis-i Şerifini hatırlattı.

“Çevremiz ve her yer apartmanlarla dolu, bol bol ağaç dikmeliyiz”

Bugün fidan dikim etkinliğine katılma amacının doğaya katkı sunmak olduğunu ifade eden 9’uncu sınıf öğrencisi Begüm Taş, diktiğimiz bu fidanlar bize çok fayda sağlayacak, dünya git gide kötüleşiyor. Bizim de hiç olmazsa dünyaya bir katkımız olması gerekiyor. Diktiğimiz fidanlarla yavaş yavaş dünyayı güzelleştiriyoruz. Çevremiz ve her yer apartmanlarla dolu, bu nedenle bol bol ağaç dikmeliyiz.” şeklinde konuştu.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma gününde Cizre’de yüzlerce fidan toprakla buluştu

2019 yılından Cumhurbaşkanlığı genelgesinden sonra her yıl ülke genelinde kutlanan “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde, Cizre Kaymakamlığı ve Belediye başkanlığı koordinesiyle birlikte Cizre’de yüzlerce fidan toprakla buluştu.

Şırnak’ın Cizre ilçesi Mem u Zin parkında yapılan ağaçlandırma etkinliğine Kaymakam ve Belediye başkanlığı, öğrenciler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halk katıldı.

İlk fidanı Cizre Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Tunç dikti. İlkokul öğrencisinin okuduğu şiirden sonra etkinliğe katılan kurum, öğrenci ve STK’lar fidanları toprağa ekti.

Etkinlikte konuşma yapan Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Mehmet Tunç, “İlk etapta 750 fidanı toprakla buluşturacağız. Ağaç dikme mevsiminde Cizre’de 15 bin ağaç daha dikeceğiz. Geleceğimiz için, nefes almak için ağaçlarımızı toprakla buluşturacağız .” dedi.

Midyat’ta Milli Ağaçlandırma Bayramı etkinliği düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen “Geleceğe Nefes” projesi kapsamında, Mardin’in Midyat ilçesinde 11 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında alınan kararla, “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak ilan edilen 11 Kasım'da, tüm Türkiye'de olduğu gibi Mardin’in Midyat ilçesinde de fidan dikimi etkinliği gerçekleştirilerek 11 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Fidan ekme etkinliği Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Orman’ında gerçekleştirildi. Etkinliğe Midyat İlçe Kaymakamı Ahmet Solmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, MYO Müdürü Dr. Abdurrahim Kaplan, İlçe Emniyet Müdürü Mevlüt Tüylü, İlçe jandarma Komutanı Yüzbaşı Kalender Savaş Ünal, İlçe Müftüsü Tahir Pekim, Midyat Turabdin ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri, kurum daire amirleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Midyat İlçe Kaymakamı Ahmet Solmaz, “Sanayileşmenin hız kazandığı bir dönemde doğanın, toprağın, suyun bir o kadar da canlının korunmasının en önemli bir vazife olduğunu hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Canlıya, bu ağacından kuşuna kadar ve varlıkların en değerlisi olan insana verdiğimiz değer anlamında bu çalışmaları önemsememiz gerekiyor. Her dinin inancında canlıya verilen değer kadar İslam dininde de bilindiği üzere Peygamber Efendimiz ’in (Sallallahü aleyhi vesellem) buyurduğu üzere, “Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz.” düsturuyla bu çalışmaları yürütmeye çalışıyoruz. Bu programda emeği geçen ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, “Bir fidanı toprakla buluşturmak büyütüp yeşermesini sağlamak kendimiz ve çocuklarımızın geleceği için yapacağımız önemli görevlerden biridir. Küresel ısınmanın ve iklimsel dokunun bozulması olumsuz etkilerini azaltmak için çocuklarımıza ve gençlerimize doğa sevgisini kazandırmak en büyük görevimizdir.” dedi.

Ağaçlandırma programına belediye olarak önemli katkı sunduklarını belirten Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik ise, “Ormanlar bir ülkenin akciğerleri ve en büyük zenginlik kaynağıdır. Kullandığımız kalem, okuduğumuz kitap, yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha saymakla bitiremediğimiz yüzlerce ihtiyacımız ormanlardan karşılanıyor. Bizim için orman hava gibi, su gibi, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynaklardır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dua edildi. Daha sonra etkinliğe katılanların hepsi fidan ekimi yaptılar. Adalet ormanında 1111 fidan dikildi.

Etkinliğe gençlerle katıldıklarını belirten HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı nedeniyle Hür Gençlik kadromuzla bu önemli etkinliğe katılım sağladık. Peygamber Efendimiz ‘in (Sallallahü aleyhi vesellem) buyurduğu gibi, “Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz. ”Biz de bu Hadise binaen ağacın hayati öneminin anlaşılmasına ve farkındalık oluşturmaya katkı sağlayacak olan bu güzel etkinliğe katılım sağladık. Her dönem katılım sağlamaya devam edeceğiz. Bugünün ülkemize, memleketimize ve insanlık âlemine hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyoruz.

Etkinliğe öğrencilerle birlikte katılım sağlayan Midyat Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Murat Gün, “Öğrencilerimizle birlikte fidan dikme etkinliğine katıldık. İnşallah bu diktiğimiz ağaçlar gelecek nesillerle oksijen olur, orman olur, canlılara faydalı olur. Bize de faydalı olur diye düşünüyoruz.”

Fidan diken öğrencilerden Mustafa Ay ve Enes Öcal fidan diktikleri için çok mutlu olduklarını ve herkesin fidan dikmesi için tavsiyede bulundular.

Başkan Bayık ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidan dikti

Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kampanyası kapsamında Hilvan Mesire Yeri’nde düzenlenen fidan dikme programına katıldı.

“11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” münasebetiyle Hilvan Mesire yerinde düzenlenen fidan dikme programına Hilvan Kaymakamı Coşkun Doğan, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Ateş, Hilvan İlçe Jandarma Bölük Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Hilvan mesire yerinde düzenlenen etkinlikte fidan dikerek kampanyaya destek olan Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık yaptığı açıklamada; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle bugün İlçe Kaymakamımız, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, öğretmen ve öğrencilerimiz ile birlikte Hilvan Mesire yerinde 700 fidanımızı toprakla buluşturup kampanyaya destek olduk. İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı yapılacak en etkili önlem çevremizi yeşillendirmek olacak. Daha yeşil bir Türkiye ve gençlerimizde çevre bilincinin oluşturulması için düzenlenen bu güzel ve anlamlı etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.


‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidanlar toprakla buluşturuldu

‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidanlar toprakla buluşturuldu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler