MS hastaları doktor kontrollerini ihmal etmemeli

MS hastaları doktor kontrollerini ihmal etmemeli

Coronavirus (Covid-19) salgınının etkili olduğu bu günlerde Multipl Skleroz (MS) hastalarının daha dikkat olması gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, ilaç kullanan hastaların önlemleri sıkı tutması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından, “30 Mayıs Dünya MS Günü” olarak anılıyor. Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, şu ana kadar olan bilgilerde Coronavirus’ün MS hastalığını kötüleştirdiğine veya atakları tetiklediğine dair bir bilgi olmadığını belirterek “MS hastalarına Covid-19 pandemisinden korunmak için rutin tavsiye edilen önlemler dışında ekstra önlem önerilmiyor. Sadece bazı immünsüpresan ilaçlar yani bağışıklığı baskılayan MS ilaçları kullanan hastaların önlemleri daha sıkı tutmasında fayda var. Ayrıca MS hastalarının bu süreçte doktor kontrollerini daha sıkı tutması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

“Sosyal mesafe korunmalı, el hijyenine dikkat edilmeli”

Bu dönemde alınacak önlemlere de değinen Dr. Celal Şalçini, “Sosyal mesafeyi koruması, kalabalık yerlerden kaçınılması, gerekli olmadığı takdirde evden dışarı çıkmaması, el hijyenine azami dikkat etmesi gereklidir. MS atak tedavisi ile kortikosteroid tedavisi alması gereken hastalarda tedavi süresinin mümkün olduğu kadar kısa (en fazla 5 gün) tutulması önerilmektedir.” önerisinde bulundu.


MS hastaları doktor kontrollerini ihmal etmemeli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler