Mülteci sayısı 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyeye çıktı

Mülteci sayısı 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyeye çıktı

‘Zorunlu Yer Değiştirme ve Göç’ adlı oturuma katılan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay dünya üzerindeki mülteci sayısının 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, 60 milyona ulaştığını belirtti.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleşene ‘Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişareleri’ kapsamında düzenlenen ‘Zorunlu Yer Değiştirme ve Göç’ adlı oturumda konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay dünya üzerindeki mülteci sayısının 60 milyona ulaştığını belirtirken, bu sayını 12 milyonuna yakınını Suriyeli mültecilerin oluşturduğunu belirtti.

‘Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişarelerinin’ 3. gününde ‘Zorunlu Yer Değiştirme ve Göç’ adlı oturumda konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, yerinden edilen ya da mülteci durumuna gelen insan sayısının 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyeye çıktığını söyledi.

60 milyona ulaşan yerinden edilmiş ve mülteci durumundaki insan sayısının yaklaşık 12 milyonu Suriyelilerden oluştuğunu belirten Oktay, 5 kıtada 50 ülkeye AFAD koordinasyonunda insani yardım ulaştırıldığını ifade etti.

Suriye’den kaçan insanların yarısından fazlasının Türkiye’ye sığındığını belirten AFAD Başkanı, yurt içinde dünya standartlarının çok üzerindeki 25 barınma merkezinde 300 bine yakın Suriyelinin kaldığını ifade etti.

Dr. Fuat Oktay mültecilere her türlü imkânların sağlandığını belirterek, “Barınma merkezlerinde eğitimden sağlığa, meslek kurslarından bankacılık hizmetlerine kadar üst düzey bir imkân sağlıyoruz. Uluslararası pek çok temsilci AFAD’ın kurduğu barınma merkezlerinin insanlık tarihinin en iyi kampları olduğunu defaatle söyledi. Bununla birlikte Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 15’inin barınma merkezlerinde kalıyor, uluslararası toplum sorumluluk üstlenmeli ve yardım etmeli.” dedi.

Türkiye’nin AFAD koordinasyonunda STK’lar eliyle de sınırın Suriye tarafına yardım ulaştırdığını belirten AFAD Başkanı, bugüne kadar 18 bin araçlık yardımın gönderildiğini söyledi.

Türkiye’nin uluslararası toplumdan beklentilerini sıralayan AFAD Başkanı Oktay, “Uluslararası yük paylaşımı yapılmalı, sürdürülebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulmalı, tüm ülkeler açık kapı politikası uygulamalı, sığınmacılara ilişkin farkındalık ve bilinç arttırılmalı ve politik çözüm sağlanmalıdır.” İfadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.