Müslümanların kendi aralarındaki problemlerini çözmesi gerekiyor

Müslümanların kendi aralarındaki problemlerini çözmesi gerekiyor

Bazı Arap ülkelerinin Katar'ı baskı altına almaya çalışmasını değerlendiren GAÜN İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Müslümanların kendi aralarındaki problemlerini çözmeleri gerektiğini belirtti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Çınar, Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) ve HAMAS'ı terör örgütü olarak niteleyip, Katar'ı da bu hareketlere destek veren ülke diye hedef alan Suud rejimi ile bazı Arap ülkelerinin oluşturduğu kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dünyayı terör faaliyetleriyle yönetenlerin, kendi suçlarını Müslümanlara atmaya çalıştığını belirten Çınar, İslam ve terörün asla yan yana getirilmemesi gereken iki kelime olduğunu söyledi.

Çınar, "İslam ve terör asla yan yana getirilmemesi gereken iki kelimedir. İslam'ın anlamı selamet, esenlik, güven ve emniyet demektir. Terör de tam bunun zıttı olan, insanların canları, malları, ırz ve namusu konusunda güvende olmaması anlamına geliyor. Dolayısıyla bu iki kelime kesinlikle yan yana getirilemez." dedi.

Müslümanların kötü şekilde tanıtılmaya çalışıldığını dile getiren Çınar, şunları söyledi: "Müslümanları itham ediyorlar. Bu, geçmişte de olmuş. Kur'an-ı-Kerim'de münafıklarla ilgili ayetlerde 'Onlara yeryüzünde fesat çıkarmayın denildiği zaman, biz yeryüzünü ıslah ediyoruz. Barışı ve selameti getiriyoruz, derlerdi.' geçiyor. Bugün de biz aynı durumun söz konusu olduğunu görüyoruz. Maalesef bu da Müslümanların bir türlü birlik ve beraberlik olamamasından kaynaklanıyor. Ne yazık ki dünyayı terörist faaliyetlerle, terörle yönetmeye kalkışan çevreler bugün sulhun, selametin, emniyetin, güvenin teminatı olan İslam'a ve bu dinin mensupları olan insanlara terörist diyorlar. Terör muamelesi yapıyorlar. Bu son derece yanlıştır."

"Müslümanların kendilerine dönmeleri gerekiyor"

Müslümanların bu durumdan ders çıkarıp, ibret almaları ve birlik olmaları gerektiğini ifade eden Çınar, "En önemlisi kendi dinlerinin, İslam'ın insani değerlerini insanlarla paylaşmaları gerekiyor. Evet, yani muhatabımız Müslüman olmayan çevreler, Müslümanları bunla hitap edenler yanlış yapıyorlar ve kendi suçlarını da Müslümanlara atmaya çalışıyorlar ama maalesef Müslümanların da bu konularda ihmalleri, günahları ve suçları var. Onlar da dinlerini iyi temsil etmiyorlar. Dinlerinin insani ve barışçıl yönünü insanlara gösteremiyorlar. En önemlisi ise onlar da başkalarının paydası olarak maalesef birbirlerini terörist ilan edebiliyorlar. Müslümanların kendilerine dönmeleri ve dinlerini iyi tanıyarak, onun mesajını olduğu gibi insanlara iletmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Müslümanların kendi aralarındaki problemlerini çözmesi gerekiyor"

Müslümanların öncelikle kendi aralarındaki problemleri çözmeleri gerektiğini belirten Çınar, "Tabi ki insanlar insan olarak bizim hemcinsimiz olmaları itibariyle bizim kardeşlerimizdir. Ama Müslümanların öncelikle kendi dindaşlarıyla oturup, kendi aralarındaki problemleri çözmeleri gerekiyor. Eğer Müslümanların bir kısmı dünyanın en zengin insanlarıyken bir kısım Müslüman da açlıktan ölüyorsa burada bir problem var demektir. İslam dini tam anlaşılmamış demektir. Müslümanların kendi aralarındaki problemlerini çözmesi gerekiyor. Müslüman zenginler eğer fakirlere yardım ederlerse ve ellerini uzatırlarsa yeryüzünde açlık kalır mı? Müslümanlar kendi dinlerini doğru tanıyıp, dinlerinin Hz. Peygamberin getirdiği gibi yaşanması söz konusu olursa acaba yeryüzünde bu kadar zelil ve hakir olabilirler mi? Dolayısıyla Müslümanların kendilerine dönmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.