Okul çevresinde sigara, alkol ve benzeri satış yerlerinin olması mümkün değil

Okul çevresinde sigara, alkol ve benzeri satış yerlerinin olması mümkün değil

Diyarbakır Valisi, İl Koordinasyon merkezini toplayarak, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı kapsamında Valilik binasında toplantı düzenledi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Koordinasyon Merkezini toplayarak ve bazı STK’ların katılımı ile 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı kapsamında “Yeni Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı” yapıldı. Burada konuşan Güzeloğlu, özellikle okul çevresinde öğrencileri kötü yönde etkileyecek durumlar karşında tedbirler aldıklarını ifade etti.

Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan'ın yanı sıra birçok kurum müdürü ve STK temsilcisi katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, okul servis araçlarında çalışan şoförler, görevli hostesler, kantin görevlilerine kadar bütün bu alanlardaki görevlilerin bütün boyutlarıyla değerlendirilerek, çocuklara kötü örnek olacak, yanlış bir model olacak kişilere izin verilmeyeceğini belirtti.

"Okul çevresinde sigara, alkol ve benzeri satış yerlerinin olması mümkün değil." diyen Vali Güzeloğlu, "Bu mesafelerin yasal sınırlarının dışında da olsa çocuklara satışı yasak olan maddelerin satışının denetlenmesi çok kesin ve kararlı bir şekilde uygulamaya geçecek. Bu noktada en ufak bir tespit bile çok ağır bir şekilde idari, cezai ve adli yaptırıma konu edilecek. En büyük güvencemiz ve geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığını, beyni ve bedeni gelişmesini yok edecek bu tip zararlı alışkanlıkların ve zararlı maddelerin okul çevreleri ile ilişkisi nerede olursa olsun kesilecek. Bu unsurların hiçbir şekilde yansıması, çocuklarla buluşması, çocuklarımıza bir anlamda bir konu yapılmasına izin verilmeyecek.” dedi.

Diyarbakır’da 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında bin 631 okulda 13 bin 962 derslikte e-kayıt sisteminde 440 bin öğrencinin eğitim ve öğretime başlayacağını söyleyen Güzeloğlu, "Gerçekte hem genç nüfusu hem bu derece yoğun bir öğrenci kitlesi Diyarbakır’ımız için ve Türkiye için çok önemli bir eğitim ve öğretim sayısı. Bu 440 bin öğrencimize 19 bin 937 öğretmenimiz, eğitim hizmeti sunmak üzere görevde olacaklar. Ayrıca ilimiz genelinde 3 bin 168 yerleşim birimimizden 70 bin 293 öğrencimizde 5 bin 522 araç ile 351 taşıma merkezi okula taşınarak taşımalı eğitim kapsamında eğitim ve öğretimimize başlayacaklar. Bu noktada milli eğitim bakanlığımızca ilimize gönderilen ve öğrencilerimize dağıtılmak üzere yaklaşık 6 milyon 500 ders kitabı da dağıtıma esas çalışmaları şu anda tamamlanmış ve inşallah eğitim yılının başlaması ile birlikte çocuklarımızın sıralarının üzerinde ve kendilerine eğitim süresince takdim edilecekler.” dedi.

Güzeloğlu, "Milli eğitim sistemimizin temeli olan öz güveni yüksek, milli ve manevi değerlerine haiz, çağı anlayan ve dünya ile rekabet edebilecek bir bilgi boyutuna ulaşan, bu noktada yarınlarımızı bugünden ve bizden daha iyi hem hazırlayacak hem de sağlayacak bireylerin, öğrencilerin okullarımızda yetişmesi bu noktadaki hedefimiz ve önceliğimizdir." diye belirtti.

“Güvenli eğitim koordinasyon görevlileri her bir okul için görevlendirildi”

Okulların çevresinde okulla ilgili olmayan, eğitim ve öğretim hayatında görevli olmayan, hiç kimsenin bulunmamasını sağlayacaklarını dile getiren Güzeloğlu, “Çocuklarımızın şüphesiz eğitim hayatında ve eğitim öğretimin başlangıcından itibaren sadece okulda değil evinde, okula kadar bütün yol trafik ve seyir süresi dâhil okul çevresi dâhil güvenliklerinin sağlanması her açıdan en ufak bir sorunun yaşanmaması da temel önceliğimiz ve şu andaki çabamızdır. Bu noktada tüm Türkiye’de olmak üzere ilimizde de her bir okulumuz için ve bu okulla ilgili perspektifte bütün bu süreçteki sorumlulukları gerçekleştirmek üzere güvenli eğitim koordinasyon görevlileri her bir okul için görevlendirildi. Bu noktada çocuk, asayiş, narkotik ve trafik şubemiz dahil bütün şubelerimiz gerekli tüm değerlendirmeleri ifa edecek. Okulların çevresinde okulla ilgili olmayan, eğitim ve öğretim hayatında görevli olmayan hiç kimsenin bulunmamasını sağlayacağız. Bu konuda okulların çevresinde çok büyük bir özenle, çocuklarımızın okula geliş, servisten iniş, okul bahçesinden geçiş dâhil bütün bu alanlarını denetleyeceğiz, yöneteceğiz. Sabah evinden okula, sevinciyle çıkan çocuğumuzun bu sevincini ve okulla buluşmasının önündeki en ufak bir olumsuzluğu yaşamaması temel hedefimiz olacak.” şeklinde konuştu.

“Çocuklara satışı yasak olan maddelerin satışının denetlenmesi çok kesin ve kararlı bir şekilde uygulamaya geçecek”

Güzeloğlu, "Okul çevrelerindeki metruk binaların yıkımı ve oluşabilecek olumsuzlukların bertaraf edilmesi kesin kararlılığımızdır. Bu binaların hem yıkılması hem de okul çevresinden uzaklaştırılması bu yıl ki hedefimizdir. Yine okul çevresinde sigara, alkol ve benzeri satış yerlerinin olması mümkün değil. Bu mesafelerin yasal sınırlarının dışında da olsa çocuklara satışı yasak olan maddelerin satışının denetlenmesi çok kesin ve kararlı bir şekilde uygulamaya geçecek. Bu noktada en ufak bir tespit bile çok ağır bir şekilde idari, cezai ve adli yaptırıma konu edilecek. En büyük güvencemiz ve geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığını, beyni ve bedeni gelişmesini yok edecek bu tip zararlı alışkanlıkların ve zararlı maddelerin okul çevreleri ile ilişkisi nerede olursa olsun kesilecek. Bu unsurların hiçbir şekilde yansıması, çocuklarla buluşması, çocuklarımıza bir anlamda bir konu yapılmasına izin verilmeyecek.” dedi.

"Eğitim kurumları ve tesislerine 200 metre mesafede gerçekleşen suçlarda cezalar yarı oranında arttırılıyor"

Kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı tüm alışkanlıklara karşı korunması için sıkı denetimlerin yapılacağını belirten Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İnternet ve elektronik oyun salonlarının ders saatlerinde öğrenci bulundurmaması esastır. Bu noktada alınmış idari kararlar ve yasal zorunluluklar var. Ders saatleri dışında da yaş sınırlamasına uymak zorundalar. Çocuklarımızın gelişimini olumsuz etkileyecek, istismar edecek hiçbir şeyin bize izahı yapılamaz. Tespit edildiği takdirde en ağır idari ve cezai yaptırımlar uygulanacak. Çocukların girmesinin yasak olduğu kafe, bar ve umuma açık yerlere işletme sahiplerinin çok büyük bir duyarlılığı ve sorumluluğunu bekliyoruz. Kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı tüm alışkanlıklara karşı korunması için sıkı denetimler yapılacak. Motosikletli polis timlerimiz ve narkotik suçlarla mücadele birimlerimiz okulların açılmasıyla birlikte bu noktada yoğunlaşacaklar ve özel narko tim logolarıyla tanınırlıklarını ortaya koyan bir ekip çalışmasıyla çocuklara dönük böylesine bir sorumluluğu ve farkındalığı arttıracaklar. Eğitim kurumları ve tesislerine 200 metre mesafede gerçekleşen suçlarda cezalar yarı oranında arttırılıyor, ağırlaştırılıyor.”

“Özellikle okullar ve çevresinde mevcut tüm kamera sistemleri bu yıl arttırılacak”

Güzeloğlu, "Bütün okullarımız kent yönetim sistemine kamera ile entegre edilerek, 24 saat okulun çevresi ve güzergahları izlenecek ve denetlenecek. Büyükşehir belediyemizin de katkılarıyla öncelikli olan okullarımızdan başlayarak kamera sayımızı arttıran ve çoğaltan planlamaya başladılar ve birçok okulumuzda takılıyor ve takılmaya devam ediyor. Çocuklarla ilgili alanlarda çalışan bütün herkesin genel bilgi kontrolleri, kişisel anlamda geçmiş ilişkileri, sağlıklı olup olmadıkları dahi her boyutuyla incelenecek." diye konuştu.

Çocuklara kötü örnek oluşturacak, yanlış bir model olacak kişilere okul servisleri ve benzeri kurumlarda hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini ifade Güzeloğlu, "Okul servis araçlarından, orada çalışan şoförler, görevli hostesler, kantin görevlilerine kadar bütün bu alanlardaki görevliler, bütün boyutlarıyla değerlendirilecek. Bir kişi yasak olmayan alanlarda sigara içebilir ama okul ve eğitim hayatının hiçbir noktasında çocukların karşısında böyle bir şey gerçekleştirme şansına sahip değildir ve olmayacak. Çocuklarımızı taşıyan ne servis şoförü ne okul içi görevlileri böyle bir şeye asla izin vermeyeceğiz. Kantinlerde çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek, sağlıklı ve doğal ürünlerin satılması bu yıl çok önem ve özenle üzerinde durduğumuz bir konu olacak. İlgili kurumlarımız denetimi gerçekleştirecekler. Okulların başlamasıyla birlikte servis araçlarıyla güvenli bir şekilde okula gelmeleri ve evlerine dönmeleri trafik ekiplerimiz tarafından çok yakından takip edilecek. Okul servis araçları bu anlamda bütün detaylarıyla çok sık denetlenecek. Bir bütün olarak baktığımızda 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında bizlere emanet edilen 440 bini aşan öğrencimizi güvenli bir şekilde yarınlara hazırlamanın heyecanı, çabası ve gayreti içerisindeyiz." dedi.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.