Oto lastikçilerden sürücülere kış lastiği uyarısı

Oto lastikçilerden sürücülere kış lastiği uyarısı

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık’tan itibaren başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle oto lastikçi esnaflarından Ahmet Ayat, önemli açıklamalarda bulundu.

Kış lastiği uygulamasına bir ay kala Diyarbakır’da şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araç sahipleri, araçlarına kış lastiği taktırmaya başlarken oto lastikçilerinin de mesaisi başladı.

Zorunlu kış lastiği uygulaması; soğuk havalarda, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma kaybını azaltıp ani hızlanma ve frenlemelerde kayma, savrulma ve hakimiyet kaybını önlemek için hayati önem taşıyor.

Müşterilerin ikinci el aldıkları kış lastiklerinin yırtığı, kesiği, balonu ve lastikte ne kadar darbe olduğunu bilmediği için beraberinde sıkıntılar meydana getirdiğini söyleyen oto lastikçi esnafı Ahmet Ayat, sürücülere de kış lastiği takmaları konusunda erken davranmaları uyarısında bulundu.

Ekonomideki gidişatın sektörlerini de etkilediğini dile getiren Ahmet Ayat, "Kış lastiği geçen yıla göre en yüzde 70 fark var. Lastiklerin fiyatları ölçülerine ve ebatlarına göre değişiyor. Kış lastiklerde önemli olan kaliteli olmasıdır. Kış lastiklerinde sırt deseni ve kauçuğun kaliteli olmalıdır. Çünkü lastiğin kauçuğunun iyi olması demek yola ve freni iyi tutulması, arabanın yola savrulmasını önlemesi demektir." şeklinde konuştu.

"İnsanlar artık sıfır lastikleri almada zorlanıyor"

Ayat, "İnsanlar artık sıfır lastikleri almada zorlanıyor. Kullanılmış lastik ister istenmez beraberinde sıkıntılar getiriyor. Özellikle ikinci el alan müşteriler muhakkak lastiği daha önce kim kullanmış ve ne kadar kullanmış olduğunu bilmesi gerekir. Herhangi bir yerde ikinci el alınan lastiğin yırtığı, kesiği, balonu ve lastikte ne kadar darbe olduğu bilinmediğinden büyük bir risk meydana getiriyor. Kullanıcı açısından dışarıdan bir şey görünmez ama herhangi bir kaza esnasında veya daha önce aldığı bir darbeden dolayı lastik biraz ısındığında top atma ihtimali var. Eğer alıyorlarsa da tanıdıkları bir yerden ikinci el lastik alsınlar.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımız özellikle 15-20 gün önce muhakkak araçlarının kış lastiklerini ve kış bakımını yapsınlar”

Kaliteli lastiklerin raf ömrünün 10 yıl olduğunu söyleyen Ayat, "En az kaliteli bir lastiği 6-7 yıl kullanabilirler, kalite düştükçe kullanım ömrü de azalır. Lastiklerin uygun ortamda muhafaza edilmesi önemlidir. Lastikler; yağmurun, güneşin altında ve buz ortamında kalmaması lazım. Serin ve güneşin görmediği bir yerde muhafaza edilirse herhangi bir sıkıntı çıkmaz." dedi.

Türkiye’de aralık ayının birinde kış lastikleri uygulaması başlayacağını hatırlatan Ayat, "Maalesef o dönemde herkes o tarihi bekliyor ve aşırı bir yoğunluk oluşuyor. Bu da hem müşteri hem de bizim açımızdan sıkıntı oluyor. Vatandaşlarımız özellikle 15-20 gün önce muhakkak araçlarının kış lastikleri ve bakımını yapsınlar. Artık yavaş yavaş havalar soğudu, yağmur yağmaya başladı. Müşterilerimize bugünden itibaren kış lastikleri takmalarını, araçlarının antifrizini, balatalarını ve kış bakımlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz." diye belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.