Pakdemirli: Tarım ürünleri ihracatımız 18 milyar dolara ulaştı

Pakdemirli: Tarım ürünleri ihracatımız 18 milyar dolara ulaştı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 190 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ettiklerini belirterek, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının 18 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Pakdemirli, 190 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ettiklerini belirterek, "18 milyar dolar ihracat ile Türkiye ithalatçı bir ülke değil ihracatçı, kendi kendine yeterli bir ülkedir. Tarımda dış ticaret fazlamız 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Bakanlığın resmî web sitesinde yer alan habere göre Pakdemirli, kırsal kalkınma hibeleriyle binlerce vatandaşa istihdam sağladıklarını, tarımsal hasılanın 17 yılda yüzde 500 arttığını açıkladı.

17 yılda çiftçilere 140 milyar lira tarımsal destek verildiğini dile getiren Pakdemirli, 4,5 milyar fidanın toprakla buluşturduklarını, tohum üretimini 8 kat artırdıklarını belirtti.

Pakdemirli, " 190 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ediyoruz ve dış ticaret fazlamız 5,3 milyar dolar. Bunun anlamı şu, 18 milyar dolar ihracat ile Türkiye ithalatçı değil ihracatçı bir ülke, kendi kendine yeterli bir ülkedir. 2002'de 1,8 milyar lira toplam destek varken geçen yıl 16, 8 milyar liraya, bu yıl da 22 milyar liraya çıktı desteklerimiz. Yüzde 36,7 arttı. Hayvansal üretim desteğinde de 45 kat bir artış var. 83 milyon lira olan desteklerimizi inşallah 2020 yılında 6,6 milyar liraya çıkartıyoruz. Bugün 68 milyon küçükbaş varlığıyla Avrupa'da birinci sırada, büyükbaş varlığıyla da ikinci sıradayız. 2023 yılına kadar da nüfusumuz kadar küçükbaş hayvana sahip olmamız lazım." ifadelerine yer verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler