Abdulhalim SEÇKİN

Abdulhalim SEÇKİN

PKK neden barajlara saldırıyor?

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 5'i Şırnak ve Hakkari; 3'ü Erzurum, Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl; 2'si Erzincan, Ardahan ve Siirt; birer adet de Şanlıurfa, Mardin, Van, Kars, Muş, Artvin ve Tunceli'de baraj inşaatları devam ediyor.

Bölgedeki en önemli baraj projelerinden biri Silvan Projesi, diğeri de Kralkızı-Dicle Projesi'dir.

Silvan Barajı, projenin en önemli su kaynağıdır ve bununla birlikte 7 tane depolama tesisi olacak. Silvan Projesi, 2 milyon 450 bin dekar alanı sulayacak bir proje. Bunun 1 milyon 930 bin dekarı cazibeli sulama alanı. 2016 yılında bitirilmesi hedeflenen Silvan Projesi bittiği zaman 880 milyon TL sulamadan, 120 milyon TL de enerjiden olmak üzere toplam 1 milyar TL katkı sağlayacak ve 6 yılda kendisini amorti edecek.

Diğer bir proje ise Kralkızı-Dicle Projesidir.  Bu proje sayesinde su, Dicle Barajı'ndan alınıp Savur Ovaları'na kadar aktarılacak ve 1 milyon 300 bin dekar arazinin sulanması sağlanacak. Halen yapımı devam eden Batman Sağ Sahil Sulaması İnşaatı da Diyarbakır'a hitap eden ve 185 bin dekar alanı sulayacak bir proje. Bu projelerin tamamı bittiğinde takriben 4 milyon dekar arazi suyla buluşturulmuş olacak.

Bu projeleri ile şu ana kadar Diyarbakır'da 250 bin dekarı olmak üzere bölgedeki diğer illerle birlikte toplam 450 bin dekar arazi sulanmış olup bu sayının 4 milyon dekara çıkarılması hedefleniyor.

Planlama aşamasında olan Siirt ve Batman illerini ilgilendiren 40 bin hektarlık alanı sulayacak Garzan Projesi… 30 bin hektar alanı sulayacak olan Silopi Ovası'nın da planlama çalışması...

Nusaybin-Cizre-İdil Projesi'nde de 66 bin hektar alan sulanacak.

Diyarbakır ilinde, 12 bin 600 hektar alanı sulayacak olan Çermik Kale Barajı'nın projesi...

Ergani ilçesine yakın Çermik yolu üzerinde 1600 hektarlık verimli bir alanı sulayacak bir proje...

Halen yapımı süren 35 baraj inşaatında 19 bin kişi çalışırken, barajların tamamlanmasıyla birlikte 29 milyar 739 bin metreküp su depolanacak, 453 bin 317 hektar zirai arazi suya kavuşacak ve yılda 12 milyar 254 milyon kilowatt saat enerji üretilecek.  Barajların tamamlanması durumunda 3 milyon 700 bin dönüm araziyi suya kavuşturacak, 356 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Barajlarla birlikte işsizler iş, çiftçi su, sanayici ucuz elektrik bulacak.

Sulama projeleri ile bölge halkı verimli arazilerini sulama imkânına kavuşacak.

Bahçecilik, seracılık gibi tarımda yan sanayiler gelişecek.

Kupkuru tozlu dumanlı arazilerin yerini yemyeşil araziler kaplayacak. Bu araziler doğa için aynı zamanda oksijen kaynağı olacak.

Barajların Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne katkısı, çiftçilerin gelirlerindeki artışla da kendini hissettirecek. GAP kapsamında yapımı tamamlanan barajlar sayesinde üreticiler sulu tarım yapma imkânına kavuşurken, bu sayede gelirlerinde büyük artış yaşanacak. Tarlalarından senede iki kez hasılat alma imkânı olacak.

Barajların tamamlandığı bölgelerden göç olmuyor. Her yıl batı illerine çok zor şartlarda mevsimlik işçi olarak giden binlerce işçi kendi tarlasında çalışma imkânı bulacak.

Bölge halkına, saydığımız faydaların dışında rahat ulaşım imkânları gibi yüzlerce fayda getirecek olan barajların yapımı PKK'yi rahatsız ediyor. Çünkü:

Kuzey Irak sınırına sıfır noktada bulunan barajların su toplamaya başlaması ile PKK'lıların geçişleri büyük ölçüde zorlaşacak. PKK'lıların Katır üzerinde ağır silah, mühimmat ve gıda maddelerinden oluşan lojistik desteğin önü kesilmiş olacak. Birçok mağaranın sular altında kalacak olması PKK'nın harekât alanını daraltacak.

Barajların yakınlarındaki hâkim tepelere yapılan beton ve her türlü saldırıya dayanıklı mevzilerden oluşan kulelerde 24 saat gözetleme yapılacak, tespit edilen hareketli noktalara anında müdahale edilecek. Arazi yapısı nedeniyle eylemlerden sonra derin vadi, mağaralar ve ağaçlık alanlardan gizlenerek kaçmayı başaran PKK'lıların, barajların tamamlanması ve su toplamasıyla birlikte artık eskisi gibi büyük gruplar halinde eylem yapması zorlaşacak.

PKK, “doğaya zarar verdiği” bahanesiyle yapımını engellemek için aralarında Silvan, Ilısu ve Koçali'nin de yer aldığı barajlara sık sık saldırı düzenliyor.

2008'de ihalesi yapılan ve yapımına başlanan barajların 2011 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenmişti. Ancak artan terör saldırıları ve zeminden kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle, toplam 11 barajdan ancak 3'ü tamamlanabildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.