Salgın konut piyasasında küresel bir krize yol açtı: Türkiye ilk sırada!

Salgın konut piyasasında küresel bir krize yol açtı: Türkiye ilk sırada!

Son 18 ayda, konut kıtlığı ve artan konut fiyatları nedeniyle potansiyel alıcıların konut satın alması giderek zorlaştı. Türkiye, son altıncı çeyrekte yüzde 29,2 ile konut fiyatları en çok artan birinci ülke oldu.

Bloomberg'in haberine göre, son 18 ayda potansiyel alıcılar, konut kıtlığı ve yükselen konut fiyatları nedeniyle konut satın almakta giderek daha da zorlanıyor.

ABD'deki ev fiyatları 2000'lerin ortalarındaki önceki zirvelerden yüzde 30 daha yükselmiş durumda.

Bununla birlikte birçok şehirde kiralar yükselirken buna malzeme fiyatları da dâhil oluyor.

Bazı ülkelerde, konut kredisi piyasasındaki durum, 2008-2009 mali krizinden önceki aylara benziyor ve bu, emlak piyasasında şişirilmiş fiyatların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bloomberg, ayrıca Mortgage kredilerindeki büyümenin, borçlarda artışa, piyasa çöküşünün bir sonucu olarak banka teminatlarının değer kaybetmesine yol açabileceği yorumunda bulundu.

Berlin belediye başkanı Michael Müller, artan fahiş konut ve kira fiyatlarına dikkat çekerek, "Nüfusun belirli kesimlerinin artık nasıl daire satın alamayacağına tanık oluyoruz. Londra, Paris, Roma ve şimdi ne yazık ki Berlin'de de durum böyle." dedi.

Uluslararası danışmanlık şirketi Knight Frank'in verilerine göre 2021'in ikinci çeyreğinde, 55 ülkede konut fiyatları ortalama yüzde 9,2 arttı. Bu oran önceki yıl ise yüzde 4,7 idi.

Türkiye konut fiyatları en çok artan ülke

Türkiye yüzde 29,2 oranla üst üste altıncı çeyrekte birinci olurken, Yeni Zelanda yüzde 25,9'la ikinci, ABD ve Slovakya yüzde 18,6'la üçüncü oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler