Sebze Halleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı'ndan iddialara ilişkin açıklama

Sebze Halleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı'ndan iddialara ilişkin açıklama

Türkiye Sebze Halleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, sebze hallerinde satılamayan ürünlerin çöpe atılması ile ilgili basına yansıyan görüntülerde art niyet aranılmaması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Sebze Halleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, sebze hallerinde satılamayan ürünlerin çöpe dökülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dökülen ürünlerin birinci sınıf, kaliteli ve satılabilecek ürünler olmadığını ifade eden Akbaş, elde kalan ve bozulan ürünlerin mecburi olarak hayvanlara yem olarak verildiğini ya da tezgâhlarda yeni ürünlere yer açmak için çöpe döküldüğünü belirtti.

Sebze ve meyve fiyatları ile ilgili hal pazarı esnafının töhmet altında bırakılarak rencide edildiğine vurgu yapan Akbaş, "Bugün artık yazın ortasındayız. Yılın başında, kış ayında sebze ve meyve fiyatlarında yaşadığımız sıkıntıların tamamı geride kalmıştır. Kışın fiyatların yüksek olmasından dolayı tanzim mağazaları kurulmuştu. Biz bu işin geçici olduğunu, arz-talep meselesinden dolayı fiyatların yüksek olduğunu söylemiştik. Olumsuz hava şartlarının da fiyatları artırdığını anlatmıştık. Bugün geldiğimiz noktada artık sera ürünleri geride kalmış, açık tarla ürünlerinin hasadı başlamış ve fiyatlar olması gerekenin seviyeye inmiştir." şeklinde konuştu.

"Ne kışın fiyatlarımız yüksek olsun, ne de yazın fiyatlarımız çok düşük olsun"

Sebze ve meyve fiyatlarında geçen sene yaşanan sıkıntıların bu sene yaşanmayacağını tahmin ettiklerini belirten Akbaş, "Çiftçilerimizin ve esnafımızın şimdilerde büyük bir mağduriyeti söz konusudur. Şu anda ürünler satılamaz duruma geldi.  Domates ve patlıcan tarlada 50 kuruşa düştü. Vatandaşlarımızın maliyetleri bu fiyatın çok üzerindedir. Bunun için biz her zaman üretim planlamasını desteklemişizdir. Ne kışın fiyatlarımız yüksek olsun, ne de yazın fiyatlarımız çok düşük olsun. Tarım Bakanlığımız çiftçilerimizi yönlendirsin, üretim planlamasını yapsın, çiftçilerimiz yaz ve kışın üreteceği ürünü ortalama hangi fiyata satabileceğini bilsin. Önümüzdeki aylarda da sebze ve meyve fiyatlarının 2 ay boyunca bu şekilde olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl yine tahminlerimize göre; geçen kış yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacağız diye düşünüyoruz. Tabi ki kış aylarında fiyatlar yükselir ama geçen seneki gibi abartılı fiyatların olacağını zannetmiyorum." ifadelerini kullandı.

"Satılamayan ürünler ya hayvanlara yem olarak gönderiliyor ya da çöp konteynerlerine dökülerek imha ediliyor"

Sebze hallerinde satılamayan ürünlerin çöpe dökülmesinde art niyet aranılmaması gerektiğini ifade eden Akbaş, "Biz de medya aracılığı ile İstanbul Sebze Hali ve başka hallerde konteyner ve çöplere dökülen ürünleri görmekteyiz. Bu görüntüler hükümete veya kurumlara karşı yapılan eylemler değildir. Bunlar sürekli bir şekilde başımızda olan olaylardır. Bazen şu anda olduğu gibi yerinde salatalık 50 kuruş, bir liraya mal oluyor, burada da satılamayacak bir duruma geliyor. Üretim ve ihtiyaç fazlasından dolayı bu ürünler elimizde kalıyor. Biz de elimizde kalan ürünleri, hayvanlara gönderiyoruz. Çünkü bu ürünler bu arada bozulmuş oluyor. Ekranlarda gördüğünüz ürünler birinci sınıf, kaliteli ve satılabilecek ürünler değildir. Satılamadığından dolayı o ürünler ya hayvanlara yem olarak gönderiliyor ya da çöp konteynerlerine dökülerek imha ediliyor. Bunda farklı bir boyut aranmasın. Bu durum burada bizim başımıza da gelen olaylardır. Biz hayvan sahiplerini çağırıyoruz, birçok zaman elimizde kalan ürünleri onlara veriyoruz. Bulamadığımız zaman da mecburen bu ürünleri çöpe döküyoruz. Tezgâhlarımızı boşaltıp yeni gelen ürünlere yer açmak zorundayız. Bu konuda herhangi bir yanlış uygulama söz konusu değildir." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler