Sinn Fein 35 yıl sonra lider değiştirdi

Sinn Fein 35 yıl sonra lider değiştirdi

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein partisinin Genel Başkanı Adams, parti liderliğini bıraktı.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein Partisinin Genel Başkanı Gerry Adams (69), parti liderliğini Mary Lou McDonald’a (48) devretti.

Adams, görevi bırakacağını partisinin kasım ayında yapılan yıllık kongresinde duyurmuştu.

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta büyüyen Adams, bağlantılı olduğunu her zaman reddetse de İngiliz makamları tarafından IRA'nın önde gelen isimleri arasında görülmüş ve yıllarca İngiliz sömürüsüne karşı mücadele etmişti.

Dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın talimatıyla sesi bile bir dönem İngiliz radyo ve televizyonlarında yasaklanan ve açıklamaları dublajla verilen Adams, İngiltere ile İrlandalı ayrılıkçılar arasında barışı sağlayan süreçte IRA’yı silah bırakmaya ikna eden kişi olarak tanınmıştı.

Adams, Sinn Fein Partisinin liderliğini 35 yıldır sürdürüyordu.

IRA, 2005 yılında silah bırakarak Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile bağlarını koparması amacıyla sürdürdüğü eylemlerine son vermişti. IRA'nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein, İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil ediliyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.