Sofralık zeytin ihracatı 142 milyon dolar oldu

Sofralık zeytin ihracatı 142 milyon dolar oldu

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "2018 – 2019 üretim sezonunda ülkemizin sofralık zeytin ihracatı, önceki döneme göre yüzde 11 artarak 142 milyon dolara yükseldi" dedi.

Muğla'da "Zeytin Hasat Şenliği" gerçekleştirildi.

Milas ilçesinde gerçekleşen Hasat Şenliği'ne Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de telefondan canlı bağlantı yaparak katıldı.

Bakanlıkta yer alan bültende Milas'ı bir "Zeytin Üssü" olarak tanımlayan Bakan Pakdemirli, 6. Zeytin Hasat Şenliği'nin bereketli olması temennisinde bulunarak, zeytin ve zeytinyağına ilişkin 2019 rekoltesini hatırlatarak "Sofralık zeytin üretiminde 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton olmak üzere, toplam dane zeytin üretiminin 1 milyon 525 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağını daha önce açıklamıştık." dedi.

Hastalık ve zararlılar gibi sorunlar yaşanmadığı için zeytinyağının bu sene kaliteli olacağı ve dış pazar için avantaj oluşturacağını da belirten Bakan Pakdemirli, "Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde marka ülke olması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz." diye ekledi.

"Sofralık zeytin ihracatı 142 milyon dolar oldu"

Zeytine ilişkin 2018 – 2019 ihracat rakamlarını da paylaşan Bakan Pakdemirli, "2018 – 2019 üretim sezonunda ülkemizin sofralık zeytin ihracatı, önceki döneme göre yüzde 11 artarak 142 milyon dolara yükseldi.  Sofralık zeytinde ihracat sezonunun başladığı 1 Ekim 2018'den, sona erdiği 30 Eylül 2019'a kadar, 100'den fazla ülkeye 142 milyon 110 bin dolar değerinde 91 bin ton zeytin gönderdik. Türkiye bir önceki dönem 127 milyon dolarlık zeytin ihracatı gerçekleştirmişti. Böylece bu sezon ki zeytin ihracatı geçen döneme oranla yüzde 11 arttı, miktar bazındaki artış oranı ise yüzde 34 oldu." dedi.

Dane zeytinin kilogramına, fark ödeme desteği kapsamında 15 kuruş prim verileceğini de hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Ülkemiz için stratejik öneme sahip bir ürünü başıboş bırakmayız" diyerek, bir kez daha Hasat Şenliğinin hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler