Su ürünleri ihracatı bir milyar doları geçti

Su ürünleri ihracatı bir milyar doları geçti

​Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2019 yılı su ürünleri üretim verileriyle ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Pakdemirli, 2019 yılının su üretimi açısından bereketli geçtiğini belirterek, "Yaptığımız çalışmalar ve sektöre sağladığımız destekler sayesinde su ürünleri üretimimiz tarihi bir rekor kırarak 836 bin tonun üzerine çıkmıştır." dedi.

Su ürünleri üretimi açısından bereketli bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden Pakdemirli, "Bakanlığımız tarafından balıkçılık kaynaklarının korunmasına yönelik alınan kararlar, yapılan denetimler, üretimi artırmak için verilen teşvikler ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, su ürünleri üretim miktarlarımız 2019 yılında geçmiş yıllara göre rekor bir artışla yüzde 33,1 artarak 836 bin 523,7 tona ulaşmıştır. Toplam üretimin, yüzde 55,4'ünü su ürünleri avcılığı yüzde 44,6'sını ise yetiştiricilik ürünleri oluşturmuştur. İstatistiklere giren en yüksek toplam üretim miktarı 2007 yılında 772 bin ton olarak gerçekleşmişti." değerlendirmesinde bulundu.

Su ürünleri avcılığı yüzde 47,5 arttı

Pakdemirli, 2019 yılında avcılık yoluyla 463 bin 167,7 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 373.356 ton olarak üretim gerçekleştiğini belirterek, avcılığın bir önceki yıla göre yüzde 47,5 oranında arttığını söyledi.

Hamsi ve çaça avı miktarlarında önemli oranda artış görüldüğünü, palamut ve lüfer gibi balıkların avcılığında ise düşüş yaşandığını dile getiren Pakdemirli, balık avcılığındaki bu değişimin tür biyolojisi, besin durumu ve çevresel şartlardan kaynaklandığı belirtti.

Su ürünleri üretimi ve yetiştiriciliğindeki artışın ihracata da yansıdığının altını çizen Pakdemirli, "2019 yılında ihracat bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 12,8 artarak 200 bin tona, değer olarak ise yüzde 7,8 oranında artışla 1 milyar 30 milyon dolara ulaşmıştır. İthalatımız ise 90 bin ton ve değer olarak 189 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkemiz su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı ülke konumundadır. 100'e yakın ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık." ifadelerini kulalndı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler