Suriye'deki savaş fıstığı da vurdu

Suriye'deki savaş fıstığı da vurdu

Suriye'deki savaş, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki fıstık ticaretini de vurdu.

GAZİANTEP - Gaziantep’in dünya çapında tanınmasına sebep olan fıstığın ticaretinin en çok yapıldığı yer olduğu iddia edilen Gaziantep’in Nizip ilçesindeki fıstık ticareti Suriye’deki savaştan olumsuz etkilendi.

 

Konu hakkında görüştüğümüz Acemoğlu Fıstık’ın sahibi Hüseyin Karakuş, “Fıstığın Türkiye ve dünya genelinde ticaretinde en büyük pay ilçemiz Nizip’e aittir. Suriye’deki avaştan dolayı iki yıldır fıstığın fiyatları düştü ve ihracatta da bazı sıkıntılar yaşandı. Çünkü fıstığın büyük bir çoğunluğunu Suriye üzerinden Ortadoğu’ya gönderiyorduk, ama şu anda gönderemiyoruz” dedi.

 

Fıstıkların bir kısmının ellerinde kaldığı için fiyatların diğer yıllara göre düştüğünü belirten Karakuş, “Geçen yıllara göre fıstık 12-13 lira olması gerekirken, 9.5-10 lira arası gidiyor. Bize İran’dan gelen fıstık da yine Suriye üzerinden gelirdi. İran fıstığı piyasaları canlandırırdı, ama savaştan dolayı o da kesildi” ifadelerini kullandı.

 

Japonya’ya yapılan fıstık ihracatına da değinen Karakuş, “Japonya’nın fıstığımızın ihracatına önem vermesi ve fıstığımızın tadına yeni yeni varmalarından dolayı piyasanın bu yıl eski haline dönmesini bekliyoruz. Şu anda sadece Japonya’ya 100-150 ton fıstık içi, fıstık halinden gönderildi” şeklinde konuştu.(Bayram Çakar - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.