Sürücülerin yağışlı havalarda ve gizli buzlanmalara kaşı dikkat etmesi gereken hususlar

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Sait Mert, araç sahiplerinin kış ayında yağışlı havalarda ve gizli buzlanmalara karşı dikkatli oluması gerekeler hakkında önemli bilgiler aktardı.

Yollarda büyük tehlikelere neden olan gizli buzlanmaya dikkat çeken İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Sait Mert, İLKHA muhabirine dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Mert, hava sıcaklarının düşmesiyle beraber yollarda buzlanma oranının yükselmesiyle araç sürücülerine kontrollü bir şeklide kullanmaları, kışlık lastiklerinin mutlaka taktırılması ve donmaya etkileyici olan antifrizin kullanılması hususunda uyarılarda bulundu.

Zorlu yol koşullarında yapılması gerekenleri aktaran Mert, "Kış aylarında yapmamız gereken arasında özellikle dikkatli kontrollü ve yavaş araç kullanmamız gerekiyor. Ana kurallarımız budur. Özellikle kış aylarında araç bakımlarımızı, kışlık lastiklerinizi mutlaka ama mutlaka kullanmamız gerekiyor. Frenleme mesafesinde kışlık lastikler büyük bir katkı sağlıyor. Yüzde 50'ye yakın bir katkı sağlamakta. Radyatörümüzün donmayı önleyici antifriz kullanmamız gerekir. Donmayı önleyici, antifiriz kullanmazsak aracın motoruna da zararlar vermiş oluruz. Can suyuna da cam suyu antifrizi mutlaka kullanmamız gerekir çünkü yağışlı havalarda, buzlu havalarda bu bizi etkileyebilir, görüş mesafesini etkileyebilir. Mutlaka can cam suyu antifrizi kullanmamız gerekir." şeklinde belirtti.

Mert, kar yağışlarının etkisini göstermesiyle gizli buzlanmalara karşı dikkat edilmesi uyarısında bulunarak, "Bazı bölgelerde kar yağının başlamasıyla beraber gizli buzlanmaya karşı viyadükler de köprü üstlerinde daha çok görülür. Böyle yerlere gelince daha dikkatli araç kullanmamız lazım, şerit değiştirme yerimizi ne kadar az yaparsak ve ne kadar yavaş yaparsak daha faydalı olur. Köprü üstlerinde, viyadükleri de ve güneş görmeyen yerlerde gizli buzlanmalar kaçınılmaz oluyor. Burada da yapacağımız ani frenlemeler ya da ani kalkışlar aracımızın kaymasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden böyle yerlerde daha yavaş ve daha dikkatli gitmemiz lazım." ifadelerine dikkat çekti.

Mert, "Yağışlı havalarda da cam suyu antifrizini yenilenmesi, sileceklerin mutlaka yeni ve camlarınızı düzgün silecek şekilde olması gerekiyor. Ölümcül kazalardan korunmak için muhakkak emniyet kemerinizi uzun veya kısa mesafe farketkmeksizin kullanmamız gerekiyor. Buzlu havalarda bile araç kaydığında emniyet kemeri mutlaka korur buna da dikkatli olmamız gerekiyor." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler