Tahir Elçi cinayetinde 3 polis memuru kuvvetli suç şüphesi altında

Tahir Elçi cinayetinde 3 polis memuru kuvvetli suç şüphesi altında

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayetinde 3 polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu söyledi.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili hazırlattığı teknik raporda, 3 polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu öne sürdü.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayetinde 3 polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu söyledi.

2015 yılında öldürülen Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin rapor hazırlatarak, raporu kamuoyuyla paylaşan Aydın, "28 Kasım 2015 tarihinde işlenen bu cinayetin üzerinden 38 ay geçti. Buna ilişkin Diyarbakır barosu bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyon, başından sonuna kadar bu soruşturmayı takip ediyor. Dilekçe veriyor, soruşturmadaki aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. Soruşturma makamı tarafından da bu çalışma yürütülebilirdi ancak yapılmadı. 2016 yılında bu rapor için Londra üniversitesi adli mimarlık bölümüne başvuru yaptık." dedi.  

"3 polis memuru kuvvetli suç şüphesi altında"

Yaklaşık 2 yıl süren son derece titiz bir çalışma sonucunda raporun hazırlandığını belirten Aydın, "Biz 14 Aralık'ta hazırlanan raporu, videoyu Diyarbakır soruşturma savcısıyla paylaştık, talebimizi de yazılı olarak kendilerine ilettik. Şu ana kadar aldığımız bilgilere göre henüz bu rapor üzerine soruşturma savcılığı bir yargılama faaliyeti yapmamış. Tamamen bilimsel veriler kullanılarak yapılan bu çalışmada görüntüler, ses analizleri, bilirkişi ve keşif raporları, tanık beyanları bir bütün olarak değerlendirilmiş ve Elçi'nin ölümüne kimin ya da kimlerin sebep olabileceği konusunda bir çalışma yürütülmüş." ifadelerini kullandı.

Aydın, "Var olan sonuç, 3 polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğuna işaret ediyor. Bilimsel veri kullanılarak 3 polis memurundan birisinin Tahir Elçi'nin ölümüne sebep olan silahı ateşlemiş olduğu ya da olabileceği yönünde kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki beklentimiz bir an önce bu polis memurlarının şüpheli olarak çağırılıp ifadelerine başvurulması ve elde edilecek diğer delillerle birlikte bu kişi ya da kişiler hakkında bir tutuklama kararı verilmesi ve bu soruşturmanın daha özenli ve dikkatli şekilde yürütülmesidir." şeklinde konuştu.  

Rapor 4 tespitten oluşuyor

Raporu 4 maddede sonuçlandıran Aydın, "Birinci tespit, Tahir Elçi'nin ensesine gelen bir kurşunla öldürüldüğü konusunda bir tespit var. Otopsi raporuyla da teyit edilmişti. İkincisi, o görüntüde bulunan iki örgüt mensubunun silahından çıkan mermilerle öldürülmediği yönünde bir tespit var. Üçüncüsü, Elçi'nin görüş alanında olmayan başka bir kişi ya da kişiler tarafından uzun namlulu bir silahla vurulduğu yönünde iddialar vardı. Bu iddia da bilimsel veriler kullanılarak doğru olmadığı tespit edilmiş ve son olarak da A.C.D olarak isimleri kodlanan 3 polis memurunun da kuvvetli suç şüphesi altında olduğu, muhtemel fail olabilecekleri yönünde tespite yer verilmiş." dedi.

Soruşturma komisyonu ile ilgilenen Avukat Barış Yavuz ise 3 polisin Diyarbakır dışında görevlendirildiğini iddia ederek, "Olayın olduğu ilk anda, sokağın içerisinde 26 tane polis memurunun hepsi tanık olarak dinlendi. Hiçbir tanesi şüpheli olarak dinlenmedi. O polis memurları ile ilgili olarak da ilk andan itibaren sosyal medyada görüntülerinin çıkması nedeniyle Diyarbakır'dan başka görevlere alındığına dair bilgi vardı. Ama bu bizim için teyide muhtaç bir bilgiydi." ifadelerini kullandı.

Baro avukatları tarafından Diyarbakır Adliye Sarayı önünde yapılan basın açıklamasından sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.