Tarım alanında dünyayı Diyarbakır'dan beslemek mümkün

Tarım alanında dünyayı Diyarbakır'dan beslemek mümkün

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığını ziyaret eden Diyarbakır Valisi, dünyayı tarım alanından Diyarbakır'dan beslemenin mümkün olduğunu belirtti.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığını ziyaret etti. Güzeloğlu'nu ziyaretinde Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil ile ilçe ziraat odaları başkanları karşıladı.

Ziyarette Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Delil, Vali Güzeloğlu'na Diyarbakır'daki tarımın durumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ziyarette konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, dünyayı tarım alanında Diyarbakır'dan beslemenin mümkün olduğunu belirtti.

Diyarbakır'ın tarım alanındaki konumundan bahseden Güzeloğlu, Diyarbakır'ın yakın gelecekte dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden olacağını söyledi.

Diyarbakır'ın 72 bin tonluk sertifikalı tohum üretimiyle Türkiye'de üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Güzeloğlu, "Şüphesiz bu sene için Tarım Bakanlığımızın sertifikalı tohum desteği ve bununla ilgili çok ciddi özendirmesi var. Bu noktada da sertifikalı tohum kullanılması üreticilerimiz için bir zorunluluk haline getirildi. Diyarbakır 72 bin tonluk sertifikalı tohum üretimiyle ülkemizde üçüncü sırada yer almaktadır. Çiftçilerimizin her birisi yüksek verim getiren yüksek ürün artışını gerçekleştiren sertifikalı tohum üretime yönlendirilmesi temel önceliğimiz. Ziraat odalarımızın bu anlamda öncü katkı vermesini, buna bağlı bir özel çabasını biz de destekleyeceğiz. Milli hayvancılık politikası temelinde bu yıldan itibaren 3 yıl süreyle sözleşmeli üretim yapacak küçük aile işletmeleri de desteklenecek. Bu da özellikle küçükbaş ve besicilik de çok önemli bir katkıyı sağlayacak. Bu noktada biz valiliğimiz olarak tarım il müdürlüğümüz ve üniversitemizin değişik öğretim üyeleriyle alanda ziraat odalarımızın işbirliği, desteğiyle eğitim çalışmalarını, çiftçilerimizin bilinçlendirilmesini başlattık. İnanıyorum ki bu konu, yakın gelecekte Diyarbakır'ı öncü bir konuma taşıyacak. Bitkisel ve hayvansal üretimlerin tüm boyutlarıyla Diyarbakır olarak yakın gelecekte dünyanın en önemli üretim merkezlerinden, tarımsal üretimdeki bir büyükşehir olarak çok ciddi bir pay alacağız." dedi.

"Diyarbakır organik tarım perspektifinde giderek Türkiye'de yükselen bir sırada"

"Önümüzdeki süreçte tarım bakanlığımızın destekleriyle kooperatifleşmeyi ürün bazında ve özellikle kooperatiflerin pazar payı noktasının artırılmasında yoğun bir çaba ve yoğun bir katkılarımızın olacağını belirtmek istiyorum" diyen Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda planlamalarımızı doğru yapmamız, sektörü bir bütün olarak değerlendirerek bitkisel ve hayvansal üretimde yaşanan bütün sıkıntıları aşacak bir kararlılıkla çalışmamız var. Ziraat odalarımızla birlikte yeni dönemde giderek yükselen, yüksek gelir getiren ve bilinçlenmeyle birlikte talebi artan organik tarım yetiştiriciliğinde de Diyarbakır'ın, özellikle Eğil ilçemizden başlayarak öne çıkan bir eğitim merkezi iddiasını da desteklediğimizi belirtiyorum. Bu konuda Diyarbakır, organik tarım perspektifinde giderek Türkiye'de yükselen bir sırada ve 2023 hedefinde Türkiye'de organik tarımda ilk 10 il arasında üretim boyutu olarak yer alma noktasındadır."

"Burada gördüğünüz ürünler ve görmedikleriniz bu toprağın bereketi"

Diyarbakır topraklarının bereketli olduğunu anımsatan Güzeloğlu, "Bugünkü toplantımızda ziraat odası başkanlarımızla karşılıklı işbirliği yaparak daha iyiye nasıl ulaşacağımızı, sıkıntıları varsa nasıl çözeceğimizi, karşılıklı işbirliğiyle Diyarbakır'ımızın tarımsal alanda daha iyiye ve ileriye nasıl götürülebileceğini konuşacağız. Dünya cenneti bir ülkenin, dünya cenneti bir kentindeyiz. Bereketli hilalin bereketli topraklarındayız. Burada gördüğünüz ürünler ve görmedikleriniz bu toprağın bereketi. Bunu artırmak çoğaltmak değil, Diyarbakır'ı, Türkiye'yi, dünyayı Diyarbakır'dan beslemek mümkün, bu iddiamız var. Bu heyecanımız var, çok büyük projelerimiz var. Bu noktadaki heyecanımızda inşallah bunları hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

İLKHA











Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.