TEB: Maske düzenlemenin ayrıntıları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı

TEB: Maske düzenlemenin ayrıntıları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı

​Gündemde yer alan maske teminine ilişkin açıklamada bulunan TEB, öncelikli taleplerinin konuya ilişkin düzenlemenin ayrıntılarının bir an evvel kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile maske satışının yasaklandığını ve bundan sonra maskelerin halka ücretsiz bir şekilde ulaştırılacağının kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatılan açıklamada, konuya ilişkin kamuoyunda cevaplamayı bekleyen pek çok sorunun olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada TEB, “Bu maskeler kimler tarafından dağıtılacaktır? Hangi noktalardan dağıtılması planlanmaktadır? Bu dağıtımın Türkiye genelindeki lojistiği nasıl sağlanacaktır? Bu dağıtım nasıl denetlenecektir? Kişilere maske dağıtımında kıstas ne olacaktır, günlük ne kadar kullanım öngörülmektedir? Dağıtımın sürekliliği ve güvenliği nasıl sağlanacaktır? Yeterince maske üretimi mevcut mudur?” sorularının cevaplanması gerektiği kaydedildi.

“Üretim koşulları kadar dağıtım koşulları da önemlidir”

Yapılan yazılı açıklamanın devamında ise, şu bilgilere yer verildi:

“Coronavirus krizinin ülkemizde baş gösterdiği 10 Mart tarihinden bu yana geçen süre içinde sağlık çalışanları dahi maske bulmakta zorluk yaşamıştır. Bunun yanı sıra eczacılarımız, halka maske teminini sağlamak adına fahiş fiyatlardan maske temin etmek zorunda kalmışlardır. Bu nedenle maske bedelini devletin sübvanse etmesi son derece olumlu ve doğru bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım gerek sağlık çalışanlarının gerek vatandaşımızın maskeye ücretsiz ve kolay bir biçimde ulaşmasını sağlayacaktır. Ancak maskenin halka ulaştırılması ile ilgili net bir yöntemin belirlenmesinin ve bu yöntemin sürdürülebilir olmasının da hayati derecede önemli olduğu unutulmamalıdır. Maske üretiminden imhasına dek hassas süreçleri içeren ve kullanım ömrü olan tıbbi bir üründür. Bu yüzden üretim koşulları kadar dağıtım koşulları da içinden geçtiğimiz ‘pandemi’ döneminde hayati öneme sahiptir. Uygun dağıtım koşullarının belirlenmesi ve dağıtımının denetlenmesi bulaş riski açısından son derece önemlidir.”

Eczanelerinin görmezden gelindiği belirtilen açıklamanın sonunda ise, “Öte yandan tüm bu ‘pandemi’ sürecinde eczacılarımızı görmezden gelen bir tutumla karşı karşıya olduğumuzu üzülerek belirtmek isteriz. Buna bir de eczacıların cezalandırılmasına varacak uygulamalar eklenmesi mesleki gururumuzu incitmektedir. Eczacılarımız, pandemi sürecinde ön saflarda mücadele ederken bir yandan da kronik hastalara sağlık ve ilaç hizmeti vererek hastanelerin yükünü önemli ölçüde hafifletmektedir. Meslektaşlarımızın görmezden gelinmesinin dışında maske temininde yaşanacak belirsizlikler nedeniyle sıkıntıya düşürülmesini kabul etmediğimizi belirtmek isteriz.” ifadelerine yer verildi.

İLKHA


TEB: Maske düzenlemenin ayrıntıları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler