Tesettür toplumun iffetini koruyan bir kalkandır

Tesettür toplumun iffetini koruyan bir kalkandır

Gaziantep'te kadınlara yönelik düzenlenen tesettür konulu etkinlikte, toplumun kalesinin kadın olduğu, tesettürün ise toplumun iffetini koruyan bir kalkan olduğu vurguladı.

Gaziantep'te Tesettür Seferberliği Platformu tarafından ve Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şubesinin organizatörlüğünde "Müslüman Kadının Kalesi Tesetür" temalı bir program düzenlendi. Konferansta konuşan Nisanur Dergisi yazarlarından Aynur Sülün, tesettür ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Kadınların yoğun ilgi gösterdiği program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Gaziantep temsilcisi ve Nisanur Dergisi yazarlarından Esma Akbalık, toplumun ıslahında da ifsadında da kadının önemli bir aktör olduğuna dikkat çekti.

"Kadın düzelirse toplum düzelir, kadın bozulursa toplum bozulur" diyen Akbalık, "Kadın bir hazinedir. Bu hazinenin sahibi olan rabbimiz onun için özel bir muhafız tahsis etmiştir. İşte tesettür kadının en özel muhafızıdır. Aynı zamanda toplumun mihenk taşı olan kadın rabbimizin ona bahşettiği o özel örtü kalesine sığınarak şer güçlerin hilelerine karşı kendini ve toplumu muhafaza eder. Toplumun ıslahında da ifsadında da kadın önemli bir aktördür. Bu sebeple diyoruz ki kadın düzelirse toplum düzelir, kadın bozulursa toplumda bozulur. Öyle ise Ey Müslüman bacım! sen sabrınla bir Asiye, iffetinle bir Meryem, tevekkülünle bir Hacer, cömertliğinle bir Hatice, ilminle bir Aişe, cehd ve gayretinle bir Fatma, Müslüman bir kadın, bir eş ve anne olmalısın." dedi.

Programın konuşmacısı Nisanur Dergisi Yazarı Aynur Sülün ise toplumu muhafazada kalenin önemine değinerek, şu örneklemede bulundu:

"Eskiden ülkelerin savunmasında rol oynamak amacıyla yapılan kaleler vardı. Bu kalelerde ülkenin korunmasında aktif bir şekilde rol oynamak amacıyla çeşitli askeri birlikler bulundurulurdu. Kaleler, ülkelerin savunma sistemiydi. Çeşitli askeri teçhizatlarla doldururlardı. Kale düştüğünde ülkenin savunma sistemi de düşerdi. Hatta uzun süren kuşatmalara dayanabilmek için bu kalelerin içerisinde çeşitli sarmışlar yapılırdı. Dışarı ile irtibatı sağlamak amacıyla akarsulara, göllere doğru giden gizli tüneller vardı."

"Toplumun kalesi kadındır"

Konuşmasının devamında toplumun kalesinin kadın olduğunu vurgulayan Sülün, "Günümüzde toplumların kaleleri değişti. Yani eskiden yapı şeklinde olan kalelerin dışında kaleler yoktur. Şu an belki tarihi eser olarak bulunuyorlar. Fakat şu anda toplumun kalesi kadındır. Kadını muhafaza etiğimiz oranda toplumu muhafaza etmiş oluruz. Kadını koruduğumuz oranda toplumu korumuş oluruz. Çünkü kadının bünyesinde bir insanlık neslini ayakta tutabilmek ve devamı için gerekli olan bir takım özellikler, değerler var. İşte kadının fıtratında bulunan öz değerleri korunduğu oranda, güçlendiği oranda, muhafaza edildiği oranda bir toplumu korumuş olursunuz." ifadelerini kullandı.

"Tesettür toplumun iffetini koruyan bir kalkandır"

Tesettürün çok yönlü bir koruma olduğunun altını çizen Sülün, "Tesettür bir kadının kocasına karşı sadakatini koruyor. Tesettür ailenin de sadakatini koruyor. Bir kadın kendisini başka erkeklere teşhir etme amaçlı süslenip dışarıya çıktığı zaman bu kendi eşine karşı bir sadakatsizliktir. Siz kendi eşiniz dururken başkalarının dikkatini çekmeye, ilgi çekmeye ve cazibeye yoğunlaşıyorsunuz. Bu aslında bir nevi ihanet değil midir? İşte bu sadakatte kırılmadır. Bediüzzaman 'Aile bağları ülfet ve muhabbetle kurulur. Tesettürsüzlük ise bu bağları kopartır, ortadan kaldırır.' demektedir. Demek ki bir kadın dışarıya çıkarken başka erkeklere odaklanması, dikkatleri kendi üzerine çekmeye çalışma duygusu kendi eşine karşı ülfeti ve muhabbeti ortadan kaldırır. Ülfete, muhabbete, sadakate zarar verir. Bir yuvayı bir arada tutacak bağları kopartır. Onun içindir ki tesettür toplumun iffetini koruyan bir kalkandır. Tesettür anneliği, başkalarının ailesini koruyan bir kalkandır. Kadın tesettüre büründüğü zaman başkalarının huzuru için çabalamış oluyor. Toplumsal bir kurtuluş için harekete geçmiş oluyor. Güçlü bir direniş sergilemiş oluyor. Bu mücadele küçümsenecek bir mücadele değildir. Yalnızca kendisini muhafaza eden bir mücadele değildir. Tesettürü sadece kadının kendisini kirli bakışlardan muhafaza etmesi şeklinde göremeyiz. Tesettür çok yönlü bir korumadır." şeklinde konuştu.

Program, küçük kız çocuklarının tesettür ile ilgili ayet ve hadisleri okuması ve ilahiler seslendirmesi ile son buldu.

İLKHA











Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.