Trump azledildi, süreç nasıl işleyecek

Trump azledildi, süreç nasıl işleyecek

ABD Kongresi'nin iki bileşeninden biri olan Temsilciler Meclisi'nde, Donald Trump hakkında alınan azil kararından sonra konu ABD Senatosu'na taşınacak.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" suçlamalarından oluşan iki azil maddesini 197'ye karşı 230 ve 198'e karşı 229 oy ile kabul etti.

Trump, Temsilciler Meclisi tarafından azledilen üçüncü başkan olarak tarihe geçti. ABD Temsilciler Meclisi daha önce 7'inci ABD Başkanı Andrew Johnson'ı ve 42'inci ABD Başkanı Bill Clinton'ı azletmiş ancak üçte iki çoğunluğun gerektiği Senato söz konusu isimlerin görevden alınmalarını onaylamamıştı.

Trump'ın görevden alınması için konu 6 Ocak'ta ABD Senatosu'na taşınacak. Trump'ın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato tarafından, özellikle 2020 seçimleri öncesinde azledilmesi kolay gözükmüyor. Trump'ın azledilmesi için 100 sandalyeli ABD Senatosu'nun 67 üyesinin azil için oy kullanması gerekiyor. Senato'da 53 Cumhuriyetçi Senatör bulunduğu göz önüne alınırsa, Trump'ın azledilmesi için partisi içinde çok güçlü bir muhalefete sahip olması gerekiyor.

Trump'ın Senato tarafından görevden alınması durumunda ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, başkanlık seçiminin ardından yeni başkanın görevi teslim alacağı resmi tarih olan 20 Ocak 2021'e kadar görevde kalacak. Başkanlık seçimleri, daha önceden planlandığı gibi 3 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.