Trump Türkiye'ye yaptırım çağrısı da içeren torba yasayı imzaladı

Trump Türkiye'ye yaptırım çağrısı da içeren torba yasayı imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile gerilimi arttıracak bir adım attı. Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını da içeren savunma bütçesini imzaladı.

Tam adıyla 2020 Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) yılda bir kez Kongre'den geçen ve yüzlerce sayfadan oluşan kapsamlı bir torba yasa konumunda. Çeşitli askeri misyonlar ve projelere ayrılacak kaynakların ayrıntılandırıldığı yasada bu yıl Türkiye'yle ilgili maddeler de yer alıyor.

Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının ya da F-35 destek teçhizatının transferi yasaklanıyor.

Türkiye'ye S-400 sistemini satın alması sebebiyle de yaptırım uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye'nin S-400 sistemini satın almasının, 2017 yılında Kongre tarafından kabul edilen "Avrupa ve Avrasya'da Rusya'nın Etkisine Karşı Koyma Yasası" kapsamında Rus savunma sektörüyle yapılan "önemli bir işlem" kategorisine girdiği ve bu kapsamda da Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta İstanbul'da açılışını yapacağı Türk Akımı ve Rusya'nın Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yaptırım öngörüyor. Rusya ile askeri düzeyde iş birliğini de yasaklıyor. Rusya bu boru hatlarıyla Ukrayna'yı baypas ederek Avrupa'ya enerji arzını güçlendirmeyi amaçlıyor. Kongre üyeleri ise Trump yönetimine tamamlanmak üzere olan bu projelerin durdurulması konusunda daha fazla çaba göstermesi için baskı uyguluyor.

Bütçe ayrıca, Washington'ın 1987'den bu yana Kıbrıs Rum Kesimi'ne uyguladığı silah ambargosunun da koşullu olarak kaldırılmasını öngörüyor. Buna göre, Rum Yönetimi, Rus askeri gemilerinin limanları kullanmasına izin verilmemesi koşuluyla, ABD'den silah satın alabilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.