Trump yönetimi Türkiye'ye yaptırım tasarısına karşı çıktı

Trump yönetimi Türkiye'ye yaptırım tasarısına karşı çıktı

Trump yönetimi, Rusya ile S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısına karşı çıktı.

ABD'de, Donald Trump yönetiminin geçen günlerde Senato komisyonunda kabul edilen Türkiye’ye yaptırım tasarısında itiraz ettiği noktaları gösteren bir bilgi notu ABD basınında yer aldı.

Bilgi notunda, Trump yönetiminin, Türkiye’ye S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmedikçe F-35 ve F-16 savaş uçaklarının ve parçalarının sevkiyatını yasaklayan, bazı silahların sevkiyatına sınırlama getiren, CAATSA’nın uygulanmasını öngören (ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) ve Halkbank’a yönelik yaptırım da içeren tasarının hangi maddelerine hangi gerekçelerle karşı çıktığı anlatılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın bilgi notunda, tasarı kapsamında imkân verilen yaptırım muafiyetinin, Türkiye’ye silah satışının kısıtlanması, Türkiye hükümetinin uluslararası kuruluşlardan yararlanabileceği kredi imkanına itiraz edilmesi, CAATSA yaptırımlarının uygulanması, F-35 savaş uçaklarının transferinin yasaklanması, F-16 uçaklarının veya parçalarının sevkiyatının yasaklanması maddelerini de kapsaması gerektiği savunuldu.

Bilgi notunda "Trump yönetimi, bu maddenin NATO’yu zayıflatacağı, Türkiye’nin silah tedarikinde Rusya ya da diğer hasım ülkelere bağlı kalmasına yol açacağı ve bu iki sonucun da ABD’nin ulusal güvenlik çıkarına zarar vereceği görüşündedir." ifadeleri kullanıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.