Trump'un Irak'tan çekilme şartı: 35 milyar dolar

Trump'un Irak'tan çekilme şartı: 35 milyar dolar

​ABD askerlerinin geri çekilmesi için Irak'ın 35 milyar dolar ödeme yapması gerektiğini ifade eden Trump, "Yoksa biz orada kalacağız" açıklamasında bulundu.

Irak Yönetimi, Kasım Süleymani suikasti ardından egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle işgalci ABD askerlerinin ülkesinden çıkmasını meclis kararıyla kabul ederek talep etmişti.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan resmî açıklamaya göre Abdülmehdi, askerlerin ülkeden çıkarılması için bir "mekanizma formüle edilmesini" istediğini telefonda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya bildirmişti.

Irak hükümetinin yaptığı açıklamalara işgalci ABD Başkanı Trump'tan cevap geldi.

Trump, Irak Devleti'nin 35 milyar dolar ödemesi halinde ülkeden çıkacağını, aksi halde " Yoksa biz orada kalacağız." dedi.

Uluslararası hukuka aykırı açıklamalarda bulunan Trump, "Irak'ta dünyanın en pahalı havalimanı tesislerinden birini oluşturmuşuz. Eğer ayrılacaksak bize elçilikler için, inşa ettiğimiz yapılar için, yaptığımız yatırım için para ödemek zorundasınız. 35 milyar dolar para harcamışız. Bence onlar da bu parayı ödeme konusunda hemfikir olacaklardır. Yoksa biz orada kalacağız." ifadelerini kullandı.

Irak'taki işgali bu sözleriyle tescilleyen Trump, yarın Türkiye ile böyle bir sorun yaşaması durumunda İncirlik başta olmak üzere tüm Türkiye'deki üslerden çekilmek için "kaç milyar dolar" Türkiye'den isteyeceği kamuoyunda merak edilen bir konu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.