Türkiye'ye sığınan Afganlar gecenin soğuğunda sokaklarda kalıyorlar

Türkiye'ye sığınan Afganlar gecenin soğuğunda sokaklarda kalıyorlar

Uzun yıllar devam eden savaş ve yaşanan işsizlik nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Afganlar, sığındıkları Türkiye'de sokaklarda kalıyorlar.

Ülkelerinden zorunlu olarak ayrılıp başka ülkelere sığınan milyonlarca mülteci gibi uzun yıllar devam eden savaş ve yaşanan işsizlik nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Afganlar da geldikleri Türkiye'de sokaklarda kalıyor.

Her biri farklı ülkelere dağılan ancak birbirlerine benzer kaderleri olan mülteciler, aileleriyle birlikte güvenli bir ortamda yaşamanın çok uzağında, sokaklarda ağır hayat şartlarıyla mücadele ederek yaşamlarını sürdürüyor.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi Otogar Kavşağı'nda bulunan inşaat halindeki bir cami yerleşkesine sığınan yaklaşık 200 Afgan da gecelerini aç ve susuz bir şekilde, soğuk havada, dışarıda geçiriyor.

Çevrede Afganların gece çektikleri sıkıntılara şahit olan vatandaşlar, soğuktan ağlama sesleri duyduklarını belirtiyor.

"Afganistan'da savaş var"

Daha önce de Türkiye'ye geldiğini söyleyen Ekram Tenaha, kalacak yerleri olmadığından dolayı çok sıkıntı çektiklerini ifade etti.

Tenaha, "İran üzerinden Van'a geldik. Kaç gündür buralardayız, havalar çok soğuk. Otogara gidiyoruz, adamlar bırakmıyor. Burada yaklaşık 200 kişi var, çok sıkıntı çekiyoruz. Nereye gittiysek bırakmadılar. Afganistan'da savaş var. Bizim oralar çok sıkıntılı. Afganistan'da iş olmadığından buraya çalışmaya geldik. 5-10 gün daha kalıp İstanbul'a, Ankara'ya ve İzmir'e gideceğiz." dedi.

"Otobüs biletleri 200 TL iken bizden 800 TL istiyorlar"

Otobüs firmalarının kendileri üzerinden fırsatçılık yapmaya çalıştığını söyleyen Mirza Hanifi ise "Biz memleketten geleli 40 gün oldu. Memlekette iş-güç, hiçbir şey yok. Van'dan buraya yürüyerek 5 günde geldik. Parklarda oturuyoruz, bırakmıyorlar, burada yatmaya çalışıyoruz, polisler geliyor bize, 'Kalkın, burada ne yapıyorsunuz.' diyorlar. Burası çok soğuk, yorgan yok, soğuk havada yatıyoruz. İstanbul'a gitmek istiyoruz, bilet vermiyorlar. Van'da polisler bize evrak verdi, bu evrakla her yere gidebileceğimizi söyledi. Fakat otogarda adamlara gösterdiğimizde 'Bu evrak bir şeye yaramaz.' diyorlar. Buradan İstanbul'a bilet parası 200 iken, bizden 800 lira istiyorlar. Biz 800 lirayı nereden bulacağız. Yanımdaki arkadaşım sağlıklı olarak geldi fakat şu anda kafayı yemiş, aklı dengesini kaybetmiş. Bu sabah kaybolmuştu daha yeni bulduk." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Diyarbakırlı hayırsever bir vatandaş, her gün yaklaşık 200 kişilik sıcak yemek servisi yaparak bir nebze de olsa mültecilerin mağduriyetini gidermeye çalışıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler