Ümmetin ittihadı Kur’an ve sünneti tatbik ederek oluşabilir

Ümmetin ittihadı Kur’an ve sünneti tatbik ederek oluşabilir

İTTİHADUL ULEMA tarafından düzenlenen 4’üncü Alimler Buluşması'nda İLKHA’ya konuşan Seyid Muhammed Bêcirmanî, ümmetin ittihadının Kur’an ve sünneti tatbik etmekle oluşabileceğini söyledi.

Bu sene Diyarbakır'da 4'üncüsü gerçekleştirilen Alimler Buluşması programına katılan bölgenin tanınmış alimlerinden Seyid Muhammed Bêcirmanî, "Peygamber Efendimiz'in sünnetini takip etmeyen alimin ne ona ne de aleme hiçbir faydası yoktur." dedi.

İttihadın oluşması için Peygamber Efendimiz'in  sünnetini tatbik etmemiz gerektiğini belirten Bêcirmanî, "Ümmetin ittihadı Kur’an ve sünneti tatbik ederek oluşabilir. Dünyaya da menfaatleri olabilir. Fakat Peygamber Efendimiz'in sünnetini takip etmeyen alimin ne ona ne de aleme hiçbir faydası yoktur. Alemin iftirak ve bölünmesine sebep olur. Şu an dünyadaki bölünmüşlüğün sebebi de budur. Görevlerini yerine getirmiyorlar. Alimlerin görevi olan ve Allah’ın onlara beyan ettiği emir ve nehiyleri nefislerine yerleştirmedikleri içindir. Peygamberin sünnetini kendi nefsinde tatbik etmeyen biri halka nasıl anlatabilir. Bu mümkün değil. Peygamber Efendimiz buyurmaktadır; ‘Sizler kendilerinizden öncekilerin yoluna karış karış tabi olacaksınız.’ Yani onların yoluna, ahlakına tabi olacaksınız. Sahabeler de Peygamberimize 'Peşlerinden gideceklerimiz Yahudi ve Hristiyanlar mı olacak?' diye sordular. Peygamberimiz de ‘Başkan kim olacak?' diye cevap verdi. Yani Allah’ın emrine karşı çıkacaksınız. Münkeratları aranızda yayacaksınız. Alimler her ne kadar da anlatsa onları dinlemeyeceksiniz. Bu da onların ayrılmasına sebebiyet verecek. İftirak oluşursa zelil olacaksınız. Çünkü Allahu Teala buyurmaktadır; 'Kim Allah dışında başka bir şey ile övünürse zelil olacaktır.' Şu anda da görüyoruz, bir çok İslam devleti, Amerika, İngiltere ve Rusya ile yaptığı arkadaşlıkla övünüyor. Eğer Allah onlarla beraber değilse onların o övünmesi zillettir. Pis ve hürmetsiz olurlar. Şu anda İslam aleminde olduğu gibi onlara hürmet ve değer kalmamıştır." ifadelerini kullandı.

Bu toplantıların herkes için bir ders niteliğinde olması gerektiğini söyleyen Bêcirmanî, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu ateş emperyalistler tarafından İslam âlemi etrafında yakılmıştır. Eğer birbirimizle uğraşırsak kâfirlerin daha çok güçlenmesine sebep olacak. İnşallah herkes kendi mesuliyetini yerine getirecektir. Herkes güzel düşünür ve güzel görür. Eğer ilim ehli düşünürse sıkıntının ne olacağını bilir. Tabi bunun da fiiliyatta olması gerekiyor. Kısacası İslam âleminin bu adavet-i dâhilîyeyi kendi aralarından çıkarmaları lazım. Meşreplerin kalkması lazım. Üstad Bediüzzaman söylüyor; ‘Mesleğini meşrebini hak bildiğin vakit, meşrebim mezhebim haktır demeye hakkın var ama yalnız benim mezhebim haktır demeye hakkın yok.’ Yani sebep budur, inşallah bu toplantılar herkesin ders almasına sebep olur ve rahatlığa vesile olur." 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler