Uzmanlar kombi bakımının önemine dikkat çekti

Uzmanlar kombi bakımının önemine dikkat çekti

Uzmanlar, özellikle kış öncesi kombi bakımının düzenli olarak yapılması gereken önemli işlemler arasında bulunduğunu belirtiyor. Bakımı yapılmayan kombilerin arızalanıp bozulabildiğine dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor.

Kombi bakımının yılda bir kez ve sonbahar döneminde yapılması önerisinde bulunan uzmanlar, bunun birçok faydasının olduğunu belirtti. Bakımın kombinin ömrünü uzattığını, peteklerin iyi ısı vermesini sağladığını ifade eden uzmanlar, bakımların düzenli yapılması gerektiğini kaydetti.

Kombi bakımının önemine işaret eden kombi bakım uzmanı Yunus Bal, İLKHA muhabirine, kombi bakımını yaptırmakta büyük yararın olduğunu söyledi.

Bütün ev aletlerinde olduğu gibi kombilerde de bakımın önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Bal, kombi bakım işleminin genelde kışın başlarında ve sonbahar aylarında yapıldığını anlattı.

Yunus Bal

"Bakım kombiyi rahatlatıyor"

Kombi bakımının birçok faydasının olduğuna işaret eden Bal, "Çünkü kombi içerisinde çalışan birçok aksam var. Onlar zamanla kirleniyor ve bozulabiliyor. Arızların önüne geçebilmek için bakım yapılması lazım. Kombi içerisinde çalışan aksamları bakım ile daha kullanılır hale getiriyoruz. Bakımla beraber kombi daha çok rahatlıyor." dedi.

"Bakımı yapılmazsa kombi aletleri tıkanabiliyor"

Kombi içerisindeki filtrelerin bakımı yapılmadığı takdirde zamanla tıkanabildiğini kaydeden Bal, şöyle devam etti:

"Kombinin içerisinde ana eşanjör dediğimiz kazan var, onun içi zamanla kromla dolabiliyor. Hava alma yeri zamanla tıkanabiliyor, tıkandığında gaz ayardan çıkabiliyor. Plaka eşanjörü de var, onların temizlenmesi lazım. Genleşme tankı var, suyu eksilip artabiliyor veya patlayabiliyor. Fan motorumuz var, özelikle onun türbinleri çok kirleniyor, o tribünlerin temizlenmesi lazım."

"Az bir maliyetle büyük masrafların önüne geçebiliriz"

Kombi bakımının kişiye tasarruf da sağladığını vurgulayan Bal, "Bakım yapılmadığı zaman saydığımız parçalar zamanla arıza veriyor. Fan motoru kilitleniyor. Maliyeti bin 500 ila 2 bin lira civarıdır. Genleşme tankımız patlarsa onun değişmesi lazım, o da bin 500 lira civarındadır. Plaka eşanjörümüz kireçli sudan dolayı delinmişse o da 2 bin lira civarındadır. Gaz valfimiz çok pahalı, bozulursa onunda maliyeti yaklaşık 4 bin liradır. Bu maddi zararların olmaması için kombi bakımlarımızı yapmamız lazım. Az bir maliyetle bu tür masrafların önüne geçebiliyoruz." diye konuştu.

"Peteğin iyi ısınması bakıma bağlı"

Makina Mühendisi Eser Solmaz ise kombilerin yıllık rutin bakım işlemlerinin yetkili servislere, alanında uzman kişilere yaptırmak gerektiğini söyledi.

Eser Solmaz

Kombi bakımının kış öncesi çalıştırılmadan yapılması gerektiğini belirten Solmaz, "Mümkün olduğunca teknik servislere yaptırılması çok daha iyi olur. Kombi bakımı yapıldığında cihazın içerisinde ne kadar kirlilik varsa temizleniyor. Bunlardan pas en önemlisidir. Çünkü tıkanma meydana getirir ve suyun sıcaklık derecesinin düşmesine etki eder. Bu şekilde petek ısılarında istenilen ısı alınamaz." ifadelerini kullandı.

"Bakım kombinin ömrünü uzatır"

Kombi bakımında minimum yüzde 15 tasarruf elde edildiğini aktaran Solmaz, şunları söyledi:

"Bakımı yapılmayan bir kombi ortalama 7 yıl kullanılabilir ama bakım yapıldığında ömrü en az 4 yıl daha uzar. Kombi bakımı enerjide hem tasarruf sağlar hem de kombinin ömrü yüzde 40 uzar. Vatandaşlara kombi markası hangisiyse servisini çağırıp bakım yapmalarını tavsiye ediyoruz."(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.