Verimli ders çalışma teknikleri

Üniversiteye hazırlık sürecinde ders çalışma, iyi sonuç elde etmek için emek verilen bir süreçtir. Bu süreçte verimli ders çalışmışsanız iyi bir üniversiteyi kazanır, verimsiz ders çalışmanın neticesini adi bir üniversiteye yerleşmekle alırsınız. Verimli ders çalışmayı, çalıştığınız dersin konusunu anlayıp anlamamakla ölçebilirsiniz.

Öğrenme, ders çalışmalarınızın sonucunda alınan neticelerdir. İyi bir netice almak istiyorsanız konuları anlamadan ve öğrenmeden diğer bir konuya geçmemeli, çalıştığınız konuyu anlamadan kesinlikle soru çözmemelisiniz.

Ders çalışmaya başlamadan, hangi ders ve konuyu gün içerisinde çalışıp, soru çözümünü yapacağınızı önceden planlamalısınız. Günlük ders çalışma saatlerini ve konuları küçük küçük parçalayıp, daha sonra bu parçaları birleştirmelisiniz.

Ders çalışmaya başlamadan önce hazırlıklarınızı yapmalısınız. Psikolojik olarak artık ders çalışmaya odaklanmalı, ders dışı etkinliklerinizi unutmaya çalışmalısınız. Bu şekilde hareket etmezseniz uzun süreli ders çalışma aktivasyonunuzu kararlı bir şekilde gerçekleştiremez, yarıda bırakırsınız.

Ders çalışırken notlar almalısınız. Çalıştığınız kaynağın aynısını notlarınıza yazmak zorunda değilsiniz. Kendinize göre, geriye dönüp baktığınızda hızlı bir şekilde anlayabileceğiniz notlar tutmalısınız. Not tutmak, en iyi anlama/öğrenme metodudur. Şu ana kadar bundan daha iyi bir metot bulunamamış. Not tutma metodu, aynı zamanda duyu organlarımıza hitap eden ders çalışma yöntemidir.

Ders çalışırken bazen anlamadığınız, daha önce hiç karşılaşmadığınız durumlar için “bilmediğiniz şeyler defteriniz” olmalı, defterinize not tutup araştırmalısınız. Bu uygulama farklı ufuklar kazanmanıza sebep olup, ders çalışma azminizi artıracaktır.

Ders çalışmanın, anlamanın ve öğrenmenin kolay olmadığını anlamalı, beyninizi zor olana alıştırmalısınız.  Bu uygulamanın özgüven kaybına neden olacağını düşünebilirsiniz; ancak güven farklı bir durum, beynini zora alıştırma farklı bir durumdur. Beyninizi zora alıştırmazsanız, çalışacağınız derste farklı ufuklar kazanamazsınız.

Ders çalışma esnasında dikkatinizi dağıtan her şeyi hayatınızdan çıkarmalı, zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirmelisiniz. Hangi derse, hangi konuya ne kadar süre vermeniz gerektiğini hesaplayıp, hesabınıza göre hareket etmelisiniz. Bu şekilde hareket ederseniz, tüm konuları yetiştirebilirsiniz.

Eleştiriye açık olmalı, zayıf ve güçlü olduğunuz yönlerinizi bilmelisiniz. Tüm eleştirileri değerlendirmeli, yanlış durumları anında düzeltmelisiniz.

Üniversiteye hazırlık döneminde ders çalışma aktivitenizi düzenli bir şekilde yapmalısınız. Ders çalışmayı iyi bir şekilde yaparsanız denemelerinizdeki netler artacaktır. Eğer netleriniz artmıyorsa ders çalışmanızda bir sıkıntı vardır. Ders çalışma yönteminizi değerlendirmeli, yeni yöntem arayışlarına girmelisiniz. Bu durumunuzu bir örnekle anlatalım:

İki futbol takımı maç için sahada top çevirirler. Güçlü olan takım, çok iyi top çevirmesine rağmen gol atmazsa oynadığı iyi oyunun hiçbir anlamı yoktur. Gol atınca iyi top çevirmeleri anlam kazanacaktır. Sizler de istediğiniz kadar çok ders çalışın, kaynak bitirin, geceleri uyumayın. Lakin ders çalışmanın neticesinde denemelerinizdeki netleriniz artmıyorsa, ders çalışmanızın hiçbir anlamı yoktur.

Israrcı olmanız, mücadele etmeniz ve gol atmanız dileğiyle… Allaha emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.