Yaklaşık 30 il kuraklık riski altında

Yaklaşık 30 il kuraklık riski altında

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Murat Mengüloğlu, kuraklık riski altında olan yaklaşık 30 ilde hocalar, il müdürlükleri personelleri ve çiftçilerle bir araya gelerek paneller düzenlediklerini söyledi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca planlanan, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde, Tarımda Tasarruflu Su Kullanma Programı çerçevesinde, İklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek için su kıtlığı, taşkın veya kuraklık gibi temel sorunların bertaraf edilmesinde suyun ve su kaynaklarının yönetimi, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı, sulama altyapısının geliştirilmesinin yanında, etkin su kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulamada kullanımı, bilişim ve uzaktan algılama ile suyu izleme, sulama desteklemeleri, toprak ve çevre koruma konularında hem üreticilerin hem de toplum bilincinin yükseltilmesi amacıyla “Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı Paneli” düzenlendi.

“Su olmadan hayat olmaz”

Panelin açılış konuşmasını yapan Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, “Su Malatya için çok önemli. Su olmadan hayat olmaz. Dolayısıyla sularımızın kıymetini bilmemiz lazım. Malatya dünyada önemli bir kayısı merkezi, kayısı yüksek rakımlarda su ihtiyacını karşılayabilen bir bitki. Şu anda ilimizdeki meyve veren kayısı ağacı sayısı 10 milyona yaklaştı. Kayısının dünyadaki gidişatı ile ilgili gümrükten geçiş yapan kayısı miktarlarına bakıldığında dünyaya satılan kuru kayısının yüzde 90'a yakınını biz satıyoruz. Gümrükten geçen 15 bin ton kuru kaysının 10 bin tonunu biz karşılıyoruz. Kayısının insan sağlığı açısından önemi kavrandıktan sonra gün geçtikçe kayısı tüketimi de buna paralel olarak artıyor. İlimiz de Türkiye'de kayısı ticareti yapan önemli bir ildir. 94 bin ton civarında kayısı ihracatı yapmışız. Şu an 150 bin ton civarında bir gümrüklenme var. 2020 yılında 88 bin ton kayısı ihracatımız var. Şu anda Dünyadaki kuru kayısının yüzde 55 civarındaki kısmını karşılıyoruz. Parasal değerine baktığımız zaman Türkiye açık ara önde. Paranın yüzde 80 civarında gelir alıyoruz. Bu satışımız yüzde 90'ın üzeri olsaydı bu para miktarımız 1 milyar doların üzerinde olacaktı. Sulama desteklerimiz konusunda ise Bakanlığımızın bu konuda destekleri var. İlimizde desteklemelerimiz ile yaklaşık 80 bin dönüm alanda şu anda sulama yapılıyor. 2008 yılından itibaren 720 bireysel sulama projesine, 15 Milyon TL destek verildi. 2022 yılında ise 3 milyonluk projede 1.5 milyonluk destek sağlamışız. Bireysel sulama destekleri ile ilgili çiftçilerimiz ilçe müdürlüklerimizden bilgi alarak sulama desteklemelerinden faydalanabilirler.” dedi.

“Kuraklık riski altında bulunan yaklaşık 30 ilde paneller düzenliyoruz”

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Murat Mengüloğlu ise "Son üç ayda 652 eğitim programı ile 13 bine yakın çiftçimize eğitimler verildi. Kuraklık riski altında olan yaklaşık 30 ilimizde, hocalarımız, il Müdürlüğümüz personelleri ve çiftçilerimizle beraber bu panelleri düzenliyoruz." diye belirtti.

Daha sonra Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Gündüz'ün Moderatörlüğünde İl Müdürü Tahir Macit, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Doğan, Malatya Meteoroloji Müdürü Ahmet Acet ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek konu ile ilgili sunumlar yaptılar.

Sunumların ardından üreticilerin soruları ve panelistleriin cevaplandırmaları ile panel sona erdi.

İki oturum halinde düzenlenen panele Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Murat Mengüloğlu, İl Müdürü Tahir Macit, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazim Gündüz, Malatya Meteoroloji Müdürü Ahmet Acet, DSİ 92. Şube Müdürü Mehmet Aytaç Sucu, Malatya TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, İl Müdür Yardımcısı Ramazan Çolak, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Doğan, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Şube ile İlçe Müdürleri, teknik personeller ve üreticiler katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler